UPFBiH: Koliko bi tek zaposlenih bilo da nam vlast nije smetala?

10. Februar 2020

Reagirajući na izjavu potpredsjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i ministrice finansija FBiH Jelke Milićević, u kojoj je istaknula da je broj zaposlenih najveći od kako FBiH postoji, iz Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine zahvaljuju ministrici Milićević, koja je prepoznala činjenicu da je isključivo zaslugama poslodavaca iz realnog sektora došlo do povećanja broja zaposlenih u FBiH.

“Ukoliko vlasti prestanu da nam smetaju, a pogotovo ako nam pomognu, privatni sektor u Federaciji BiH je spreman u naredne tri godine riješiti problem nezaposlenosti uz istovremeno podizanje prosječnih plaća za 50 posto”, kažu u Udruženju poslodavaca FBiH.

Iz UPFBiH podsjećaju da je vlast u proteklom mandatnom periodu donijela 28 mjera kojima je uvela dodatna opterećenja za privredu. Podsjećaju na mjere poput oporezivanja toplog obroka, prijevoza i regresa, ukidanja poticajnih mjera za izvoznike i oporezivanje reinvestiranja dobiti prema novom Zakonu o porezu na dobit FBiH, uvođenje novih i povećanje postojećih taksi za privredu itd.  S druge strane, vlasti su u proteklom periodu vrlo malo učinile na stvarnom rasterećenju privrede i poboljšanju poslovnog ambijenta.

Prva mjera kojom mogu pokazati konkretno djelovanje na rasterećenju privrede i poboljšanju poslovnog ambijenta kojim se ministrica Milićević javno hvali, jeste da naredne sedmice Domu naroda FBiH uputi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o porezu na dobit FBiH koju su predložili poslodavci, a ne prijedlog koji je dostavila Federalna vlada.

Zato iz UPFBiH mole vlasti da ubuduće prestanu smetati poslodavcima, čime će najbolji način omogućiti nesmetan razvoj privrede, značajno povećanje broja zaposlenih i plaća u FBiH.

Izvor: Akta.ba