Đapo najavila formiranje Stabilizacijskog fonda, moguć i “koronazakon”

31. Mart 2020

Predsjednica Koordinacionog odbora za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije koronavirusa i federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo najavila je da će Vlada Federacije Bosne i Hercegovine raditi na rebalansu budžeta čime bi se moglo osigurati oko 250 miliona KM kao pomoć saniraju posljedica širenje pandemije koronavirusa Covid-19.

Kako je kazala, Vlada je svjesna da će pandemija koja je zahvatila cijeli svijet imati posljedice na globalnu ekonomiju pa samim tim i na Bosnu i Hercegovinu zbog čega je već pokrenuto niz aktivnosti za saniranje posljedica.

“Mi smo mala ekonomija i prepušteni smo sami sebi, a budući da Centralna banka BiH nema mogućnost intervencije ubrizgavanjem novca potrebna nam je i podrška međunarodnih institucija, a “stezanjem kaiša” u smislu rebalansa rezat ćemo sve troškove koji nisu neophodni za ovu godinu”, pojasnila je Đapo.

Naglasila je potrebu brzog, odgovornog i transparentnog djelovanja te donošenje mjera za očuvanje privredne likvidnosti i radnih mjesta.

Među mjerama koje su već poduzete izdvojila je zaustavljanje rasta cijena osnovnih životnih namirnica, od Agencije za bankarstvo zatražen je moratorij na kredite, a Vijeću ministara BiH upućena je inicijativa da se izmijeni zakon i omogući pomjeranje na kraj mjeseca uplate doprinosa.

“Svjesni smo da moramo odlučno naći načina da pomognemo privredi i očuvanju radnih mjesta, pravimo modalitet pomoći da pomognemo svakom pojedincu, radniku i privrednim subjektima, a neke od mjere bit će moguće provesti samo izmjenama zakonskih rješenja”, dodala je.

Također, razgovara se i o donošenju lex specijalisa u vezi s koronavirusom, a započete su i aktivnosti na uspostavljanju Garancijskog fonda koji bi izdavao garancije komercijalnim bankama.

 

Oformit će se i Stabilizacijski fond za koji bi sredstva bila osigurana rebalansom budžeta budući da je namjera smanjiti sve troškove gdje god je to moguće, a rebalans bi, kaže Đapo, trebao biti razmatran sredinom aprila.

Đapo je kazala i da će Vlada nastojati pomoći svakom privredniku kroz odgode uplate akontacija poreza na dobit kako bi se omogućila likvidnost privredi, ali je dodala kako su za to nužne dopune i izmjene zakona.

“Prijedlog Kriznog štaba jeste da je najbolje da se formira neki lex specialis koronazakon”, kazala je Đapo.

Drugi dio sredstava trebao bi osiguran putem Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), naglasila je Đapo, a pregovori u tom smislu sve počeli te se očekuje da bi sredstva od Evropske komisije mogla biti operativna u maju.

Pozvala je poslodavce da ne otpuštaju radnike najavljujući da će se naći modaliteti kako bi se očuvala likvidnost, a osim toga sve će se učiniti kako bi se osigurala redovna isplata penzija i boračkih naknada.

 

Izvor: Akta.ba/FENA