Poziv da učestvujete na konferenciji na temu: “Obrazovanje, zapošljavanje i privreda”

13. Septembar 2019

                                                          Vijeće/Savjet stranih investitora BiH (VSI)

        u saradnji sa Vanjskotrgovinskom/Spoljnotrgovinskom komorom, ovim putem upućuje vam

                                                                                        POZIV 

                                                    da učestvujete na stručnoj konferenciji na temu:

                                                  „OBRAZOVANJE, ZAPOŠLJAVANJE I PRIVREDA“ 

                          -Tržište rada u BiH –  trenutno stanje, izazovi i perspektive iz ugla investitora- 

Tržište rada i radna snaga jedan je od ključnih elemenata za odluku investitora u kojoj zemlji da uspostave ili prošire svoje poslovanje. Zbog čestih promjena na tržištu, ali i nedostatka radne snage, javlja se potreba za fleksibilnijim formama zapošljavanja, kako bi se poslodavcima omogućilo da pronađu radnike i izvan trenutno rigidnih zakonodavnih definicija, gdje se posebno ističe potreba za agencijskim zapošljavanjem, cjeloživotnim učenjem, uvođenjem dualnog obrazovanja, te angažmanom studentske populacije kako bi po izlasku iz obrazovnih ustanova imali znanja primjenjiva na tržištu rada.

Imajući u vidu sveprisutniji problem odlaska kvalifikovane radne snage i nedostatka stručnog kadra, prepoznali smo interes i potrebu za organiziranjem stručne rasprave/konferencije na temu aktuelnog stanja na tržištu rada u BiH, zakonske regulative iz oblasti rada i zapošljavanja, sveprisutniji problem neusklađenosti obrazovnog sistema sa potrebama slobodnog tržišta rada. te kroz tu prizmu želimo ponuditi rješenja kako bi se prevazišle prepreke sa kojima se kompanije u BiH suočavaju u svom poslovanju.

Budući da VSI posvećeno da sarađuje sa vlastima BiH i drugim relevantnim partnerima u prevazilaženju poteškoća i prepreka u poslovanju, ovom prilikom želim Vas obavijestiti da VSI i naša Radna grupa za Obrazovanje i zapošljavanje u saradnji sa Vanjskotrgovinskom/Spoljnotrgovinskom komorom BiH, te uz podršku nadležnih institucija, planira 17. septembra 2019. godine, organizovati okrugli stol koji će se održati u prostorijama Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH (adresa: Branislava Đurđeva 10, Sarajevo) sa početkom u 10:00 sati. 

U svrhu što bolje i opsežnije analize ove problematike, te iniciranja javno-privatnog dijaloga i stvaranja bolje sinergije između relevantnih partnera, naučnih i obrazovnih institucija sa poslovnim okruženjem pozivamo Vas kao relevantnog predstavnika međunarodne zajednice u BiH da svojim učešćem u svojstvu paneliste date značajan doprinos ovom događaju. U prilogu ovog pisma, dostavljamo vam preliminarnu agendu. Osjećajte se slobodnim da dodate pitanja/teze za koje smatrate da bi trebali biti takođe predmet diskusije.

Agenda – Obrazovanje,zaposljavanje i privreda

Ljubazno vas molimo da svoje prisustvo potvrdite najkasnije do 16.09.2019. godine.