KONFERENCIJA O IT SIGURNOSTI

3. Novembar 2022

17.11. – 18.11.2022

TARČIN FOREST RESORT

PRIJAVI SE

Poslovni sektor Bosne i Hercegovine najugroženiji je u Evropi kada su u pitanju digitalne prijetnje i mogući cyber napadi. Prema globalnom istraživanju kvalitete digitalnog blagostanja, od 117 analiziranih država Bosna i Hercegovina nalazi se na 80 mjestu, dok smo na posljednjoj 38 poziciji ako posmatramo samo evropske države.  

Najveći pad, u odnosu na prethodni izvještaj, Bosna i Hercegovina bilježi upravo u segmentu cyber sigurnosti, gdje smo nazadovali za 23 mjesta.  Ovi podaci, zajedno sa brojnim primjerima cyber napada koje su doživjele različite institucije i privredna društva u Bosni i Hercegovini, naprosto zvone na uzbunu. Evidentno kako je potrebno o ovom problemu puno više govoriti, a što je još i važnije, započeti sa provedbom mjera kojim bi se povećala sigurnost u digitalnom prostoru.  

Prepoznajući ove probleme Udruženje za digitalnu transformaciju BiH odlučilo se aktivno angažirati na edukaciji i podizanju svijesti o značaju cyber sigurnosti, koja je neodvojivi dio ukupne digitalne transformacije. 

O tome kakve sve opasnosti prijete i kako ih uspješno prevladati, govorit će se na Cyber Security Summit-u (yes-css.ba), koji će se održati 17. i 18. novembra 2022. godine u Hotelu Tarčin Forest Resort, u organizaciji Udruženja za digitalnu transformaciju. 

Cyber Security Summit je komponenta projekta “Inovacija i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH” kojeg implementira Deutsche Gesellschaft za Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime njemačkog Federalnog ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju. Evropska unija sufinasira projekat, koji je dio EU4DigitalSME programa Evropske unije za podršku malim i srednjim preduzećima (MSP) u Bosni i Hercegovini u okviru digitalne transformacije koja MSP čini konkurentnijim, stručnijim, ekonomičnijim i ekološki prihvatljiviјima. 

Projekat digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini implementiraju GIZ i EBRD. 

Sponzori konferencije su kompanije Alem Sistem, ASBIS i Galileo.

senad džananović

Senad Džananović, predsjednik Udruženja za digitalnu transformaciju, ističe da je jako važno podići svjesnost firmi i pojedinaca da su im znanja iz oblasti cyber sigurnosti neophodna kako bi sačuvali svoje podatke, finansijska sredstva i intelektualno vlasništvo.

Ključno je da prepoznamo da investiranjem u cyber sigurnost osiguravamo sigurno i stabilno poslovanje, te je predstojeći Samit izvrsna prilika da firme dobiju potrebna znanja i informacije kako bi povećali digitalnu zaštitu i time osigurali daljnji uspješan rad i razvoj svojih poslova.  Najgore je razmišljati da se to dešava nekom drugom i negdje drugo jer nažalost već je dosta firmi u BiH bilo žrtva cyber kriminalaca i pretrpjelo je ogromnu štetu. Zato se ovom problemu treba posvetiti mnogo veća pažnja, a kompanije trebaju prevenirati potencijalne rizike i tako zaštititi svoju imovinu i nesmetano poslovanje”, rekao je Džananović

KAKO DA ZAŠTITITE PODATKE SVOJE KOMPANIJE

Zaštita od cyber napada je tema koja je veoma aktuelna u nekoliko prethodnih godina a o kojoj se u Bosni i Hercegovini ne govori u dovoljnoj mjeri. Udruženje za digitalnu transformaciju BiH organizuje konferenciju koja se bavi ovim pitanjem a sa posebnim naglaskom na zaštitu malih i srednjih preduzeća. Kako bi saznali kako da zaštitite svoje podatke, a samim tim i svoje poslovanje pozivamo vas da prisustvujete konferenciji koja će se održati 17. i 18. novembra 2022. godine u Tarčin Forest Resortu.

AGENDA

Teme predavanja smo odabrali tako da u velikoj mjeri spoje teoretski i praktični pristup cyber sigurnosti, te da približimo ovu temu poslovnim ljudima koji nemaju znanja iz ove oblasti.

PREDAVAČI

Pažljivom analizom odabrali smo 18 vrhunskih eksperata iz oblasti cyber sigurnosti koji će vas uputiti u najvažnije segmente u oblasti cyber sigurnosti te unaprijediti i vaša praktična znanja.


PREDAVANJE


100 KM

  • 1 dan
  • Predavanje
  • Ručak
  • Caffe pauze
  • Networking

PRIJAVI SE

PREDAVANJE
+
RADIONICA


150 KM

  • 2 dana
  • Predavanje + Radionica
  • Ručak – 2 dana
  • Caffe pauze – 2 dana
  • Networking

PRIJAVI SE

IZVOR: /yes-css.ba/ i /www.akta.ba/