Ko bi mogao najviše da profitira tokom pandemije virusa korona?

7. April 2020

Prema izvještaju Svjetske trgovinske organizacije (STO) Njemačka je najveći izvoznik medicinskih proizvoda u svijetu, Kina i Singapur predvode u izvozu maski i respiratora, a najviše se u vrijeme pandemije korona virusa carini – sapun.

Ukupni izvoz lijekova, medicinske opreme, proizvoda za ličnu zaštitu i potrošnog medicinskog materijala u 2019. dostigao je cifru od 996 milijardi dolara, što je šest odsto više nego u godini ranije. Njemačka je najveći izvoznik, s vrijednošću izvoza u 2019. od 136,2 milijarde dolara i 14 odsto udjela u svjetskom tržištu.

Kako navodi STO na drugom mjestu su SAD sa 116,6 milijardi dolara i udjelom od 12 odsto. Treća je Švajcarska s 90 milijardi dolara izvoza i devet odsto udjela u globalnom tržištu. Te tri zemlje čine nešto više od trećine svjetskog izvoza medicinskih proizvoda.

Vrijednost uvoza porasla je prošle godine pet odsto, premašivši 1.000 milijardi dolara. Time je ukupna vrijednost globalne razmjene medicinskih proizvoda u 2019. godini dostigla oko 2.000 milijardi dolara, što odgovara oko pet odsto vrijednosti ukupne globalne robne razmjene.

Kina je sedmi izvoznik cijele grupe medicinskih proizvoda, ali je najveći izvoznik zaštitnih maski i drži gotovo četvrtinu globalnog tržišta. Zajedno s Njemačkom i SAD proizvodi gotovo svaku drugu masku, prema podacima STO.

Singapur pak predvodi malobrojnu grupu izvoznika respiratora i ventilatora u koju su se još svrstali SAD, Holandija i Kina. Zajedno proizvode više od polovine tih uređaja za medicinsku podršku disanju.

Zbog pandemije korona virusa bolnice širom svijeta pokušavaju da ih nabave a u posljednje vrijeme i same organizuju proizvodnju pojedinih dijelova 3D printanjem, uz podršku kompanija iz drugih sektora ali i organiziranih inicijativa građana.

STO ukazuje i na velike razlike u carinama na različite grupe proizvoda važnih za prevenciju i liječenje Covida-19.

Raspon se kreće od 2,1 psdto u prosjeku za lijekove preko 3,4 odsto za opremu poput respiratora, mikroskopa i skenera do 11,5 odsto za proizvode za ličnu zaštitu, poput maski, rukavica i naočara. U nekim zemljama ta se stopa penje i na 27 odsto.

U STO izdvajaju prosječnu carinu na uvoz sapuna od 17 odsto, dodajući da u nekim zemljama članicama premašuje i 50 odsto.

Izvor: Akta.ba/Nezavisne novine