Privrednici RS i FBiH: Bez podrške vlasti teško do dobrih rezultata

16. Oktobar 2019

Privreda u BiH teško će doći do dobrih rezultata ne bude li formirana vlast na državnom nivou i ne bude li parlament BiH radio ono za što su ga građani izabrali.

Poručeno je ovo na sastanku predstavnika privrede iz oba entiteta, te Vanjskotrgovinske komore i Regionalnog udruženja “Biznis plus” sa Mirkom Šarovićem, ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Privrednici su istakli da veliki broj sporazuma čeka na ratifikaciju, a među njima i onaj koji je veoma bitan za mesnu industriju, a riječ je o sporazumu sa Turskom, koji će omogućiti veći izvoz mesa, posebno nekih njegovih kategorija.

Šarović je rekao da s  privrednicima razgovara  o problemima s kojima se susreću i načinima njihovog rješavanja. On je istakao da se nešto duže od godinu dana primjenjuje Pravilnik o oslobađanju od carine opreme koju poljoprivrednici uvoze, a ne proizvodi se u BiH.

Dodaje da je do sada uvezeno opreme u vrijednosti od 81 milion KM,  te da su poljoprivrednici dobro koristili ovu priliku.

Spomenuo je i probleme s kojima su se susretali i susreću vinari kada je u pitanju odnos sa susjednom Hrvatskom, a tiču se izvoza vina u EU.

“Konačno smo postigli dogovor sa Hrvatskom u onom dijelu koji se odnosi na označavanje geografskog porijekla i kvaliteta našeg vina. EU nam je dala rok od pet godina da uskladimo svoje zakonodavstvo. U ovom roku možemo bez prepreka da izvozimo naše vino na tržište Hrvatske, ali i drugih zemalja”, kazao je Šarović.

Najavio je da će o inicijativi za formiranje “malog Šengena” razgovarati s privrednicima.

“Upoznaću ih o onome što bi mogla da donese ova inicijativa o kojoj se razgovara posljednje dvije godine. Pored unapređenja slobodne trgovine ona znači i rasterećenje graničnih prelaza ili prolazak bez zaustavljanja”, rekao je Šarović, dodajući da “mali Šengen” znači i slobodno kretanje ne samo robe, nego i radne snage i priznavanje profesionalnih kvalifikacija i univerzitetskih diploma.

Ističe da je u okviru Ministarstva bilo još pomaka, te da je spremna odluka o suspenziji carinskih stopa za repromaterijal koji koriste poljoprivrednici.

“Pokrenućemo inicijativu da suspenzije budu trajne ukoliko se s tim slože Savjet ministara i parlament BiH”, kazao je Šarović.

Podsjetio je da su u 2019. godini dostignuti standardi EU za izvoz pilećeg mesa i jaja te da je značajan napredak i u stvaranju uslova za izvoz crvenog mesa u EU.

Nemanja Vasić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH i vlasnik industrije “Trivas” iz Prnjavora, ocijenio je da je ovaj sastanak bio prilika da privrednici upozore na probleme s kojima se suočavaju, među kojima su i problemi sa izvozom mesa u Tursku, te uvoza mesa u BiH, a sve u cilju zaštite stanovništva i domaće privrede.

Svetlana Cenić iz Regionalnog udruženja “Biznis plus” zaključila je da je u proteklim mjesecima bilo  i suviše politike, te da niko ne priča o ekonomiji.

“Pominju se reforme, agende, a niko u sve to ne uključuje privrednike. Rijetko je da se privrednici pitaju šta misle o tome, da daju konstruktivne prijedloge i da parlament počne da radi svoj posao, jer toliko sporazuma čeka da bude usvojeno i da se se privrednicima olakša rad”, kaže Cenićeva.

Edin Jabandžić iz industrije “Madi” Tešanj  istakao je da je dobro što je konačno organizovan ovakav sastanak.

“Privreda i privrednici umorni su od političkih previranja i ovo je posljednji trenutak da se počne s radom. Ukoliko to ne učine, naši političari treba da znaju da neće imati ko da radi, a ni da glasa za njih jer sve više građana mijenja adresu stanovanja”, poručio je Jabandžić.

Izvor: Akta.ba