Dan otvorenih vrata Gastroida u sklopu Sedmice italijanske kuhinje u BiH 2018

15. Novembar 2018

U sklopu Sedmice italijanske kuhinje u BiH 2018, koju realizira Italian Trade Agency, Centar za obuke u ugostiteljstvu Gastroid organizuje Dan otvorenih vrata Gastroida koji će se održati u četvrtak 22. 11. 2018. godine s početkom od 11 do 13 časova u Termalnoj rivijeri Ilidža-Tropski vrt. Učesnici na ovom događaju imati će priliku prisustvovati u živo pripremanju specijaliteta od strane vrhunskog italijanskog chef-a a cilj događaja, uz promociju italijanske kulinarske tradicije, je prestaviti konkretne mogućnosti koje nudi profesionalna edukacija u ugostiteljskoj industriji, prvenstveno kuhara, slastičara, konobara i spremačica.

Ugostiteljstvo je danas suočeno sa velikim preprekama u smislu nedostatka kvalificiranih i osposobljenih posloprimaoca. Centar Gastroid je prepoznao potrebu za kvalitetnim edukacijama i osposobljavanjem.

Tokom događaja od 22. novembra prezentacija talijanske kuhinje će biti upriličena od strane talijanskog šefa Ruisi iz prestižne gastronomske skole iz Italije “Alma scuola”. Gostovanje šefa Ruisi-a u Sarajevu se odvija u sklopu manifestacije Sedmice italijanske kuhinje u svijetu, koju promovise Ministarstvo vanjskih poslova Italije a u BiH realizira Agencija za promociju u inostranstvu i internacionalizaciju italijanskih preduzeča (ITA).

“Nadam se da će prezentacija edukativnog sadržaja od strane vrhunskog profesionalca potaknuti prijave što većeg broja zainteresiranih nezaposlenih osoba te da ćemo uspjeti animirati što veći broj poslodavaca koji će imati priliku odabrati one koje bi stipendirali ili koje bi rado imali za svoje posloprimaoce. Na ovaj dan će Vam na raspolaganju biti i naši treneri i trenerice, budući poslodavci i posloprimaoci, što je takodje jedinstvena prilika da se naprave konekcije medju ljudima koji jesu ili koji će biti dijelom gastronomske industrije. Važno je naglasiti da će se sve obuke vršiti na potencijalnom mjestu budućeg zaposlenja u vrlo referentnim objektima koji prije svega ispunjavaju sanitarno-tehničke uvjete za rad , vrhunsku opremu i zaposlene stručnjake”, izjavio je direktor Centra Gastroid Elvir Toholj.

Ovaj događaj kao i sami projekat edukacije u ugostiteljstvu je dobio snažnu podršku ugostitelja koji su naši partneri u provođenju obuka, a ujedno i potencijalni budući poslodavci. Zahvaljujući njihovoj podršci svim polaznicima i polaznicama će biti omogućena edukacija u stvarnom okruženju, sa jakim akcentom na praksu te primjena stečenog znanja. Kandidati i kandidatkinje koje budu zadovoljile sve kriterije tokom trajanja edukacije će moći pristupiti završnom ispitu kojim će  svim polaznicima koji budu položili krajnje testiranje biti obezbijeđen certifikat o završenoj obuci i stečenom znanju, sa pravom javnosti.

“Izuzetno mi je drago da se u Sarajevu održava događaj čiji edukativni program je usmjeren na stvaranje kvalitetnih radnika u ugostiteljstvu. Nadam da će svi zainteresirani prepoznati konkretne koristi koje im ovakav vid edukacije, uz praktičnu primjenu znanja, može donijeti. JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo je prepoznala i podržala ovu inicijativu koja ima potencijal da unaprijedi usluge u ugostiteljstvu kao i potencijal kreiranja novih radnih mjesta”, izjavio je Muhamed Bekto, direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Učesnici Dana otvorenih vrata mogu sudjelovati u prezentaciji i edukativnom programu, u kojem će eksperti iz hotelijerstva i ugostiteljstva učestvovati u razgovorima o pružanju kvalitetnih usluga u ugostiteljstvu, te važnosti kvalitetne radne snage u ovoj grani privrede.

Direktor firme ToFi i Centra Gastroid Elvir Toholj naglasio je kako je za učesnike posebno buduće kandidate koji tokom ove manifestacije izraze potrebu za savjetovanjem i interesovanjem za otvoreni upis za zanimanja; kuhar-ica, slastičar-ka, konobar-ica, spremačica organizator će omogućiti razgovor sa trenerima i trenericama te sipatizerima Centra Gastroid.

“Taj dan, Tropski vrt Termalne rivijere na Ilidži će biti mjesto susreta između ugostitelja kao poslodavaca i potencijalnih budućih zaposlenika odnosno polaznika našeg centra”, dodao je Toholj.

Prijave za edukacije konobara, kuhara, slastičara i spremačice su otvorene do 14.12.2018. putem zvanične web stranice https://gastroid.ba/upis/ informacije putem mail adrese; gastroid@gastroid.ba ili putem tel. +387 62 90 79 92, kontakt osoba Nauel

 

Izvor: Akta.ba