Počinje lov na crno zlato: Ko će tražiti naftu u BiH

16. Januar 2020

Krajem maja istječe rok do kada kompanije koje žele tražiti naftu i plin na području Federacije moraju dostaviti zvanične ponude na međunarodni tender Ministarstva energije i rudarstva FBiH, potvrđeno je jučer u ovoj instituciji.

Tender je raspisan 7. januara, a prema proceduri, aktivan je punih šest mjeseci.

Vlada FBiH za istraživanje i eksploataciju nalazišta nafte i plina nudi četiri bloka, od čega su tri na prostoru Panonskog bazena i jedan na prostoru Dinarida.

Blokovi se dodjeljuju na period eksploatacije na 25 godina maksimalno, a ukupne površine su blizu pet hiljada kvadratnih kilometara.

Begajeta Habota iz Ministarstva energetike kazala je da još nije stigla nijedna ponuda, jer je rano, te da očekuje prve zvanične ponude u aprilu.

“Zainteresirane firme u Zavodu za geologiju mogu pregledati sve podatke o istražnim radovima. To se radi lično u Zavodu. Nakon toga, one dalje procjenjuju hoće li otkupiti tendersku dokumentaciju i poslati prijavu”, tvrdi Habota.

Prema proceduri, izabrani ponuđač imat će na raspolaganju šest godina istraživanja podijeljenog u dvije faze, koji se može produžiti za dvije godine uz odobrenje u ograničenim okolnostima, a britanska kompanija IHS, kao stručni međunarodni konsultant Vlade FBiH, pregovarat će s potencijalnim ponuđačem da Federacija BiH dobije najpovoljniji ugovor.

Shell se povukao 2015.

Podsjećamo da je 2011. godine svjetski naftni gigant “Shell” potpisao Memorandum s Federalnom vladom, ali se iz posla povukao četiri godine kasnije.

“Shell” je tada tvrdio da je u istraživanje spreman uložiti 700 miliona dolara.

Prema procjenama, samo jedna bušotina na području Dinarida koštala bi 75 miliona dolara, a potrebno je postaviti četiri.

Izvor: Akta.ba