Na ahiret preselio prof. dr. Fikret Hadžić,  bivši predsjednik UP Pozitiv

20. Juli 2018

Poštovani prijatelji,

Sa velikom tugom obavještavamo javnost da je na bolji svijet preselio naš uvaženi prof.dr. Fikret Hadžić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Njegovim odlaskom smo ostali smo bez Velikog čovjeka, iskrenog prijatelja i vjernika, vrsnog stručnjaka koji je svojim ljudskim i intelektualnim kapacitetima bio uzor i podrška brojnim generacijama studenata, postidiplomaca, doktoranata, poslovnih ljudi, pojedincima, ne samo intelektualno već često i materijalno… Iskreno i stručno je savjetovao i brojne menadžere, pomagao mnogim, znanim i neznanim. Svojim idejama i znanjem je bio daleko ispred drugih, a njegovim znanjem su se mnogi oplemenili i okoristili, posebno magistranti i doktoranti kojima je uvijek bio na usluzi i spreman pomoći u njihovim istraživanjima.

Tokom svog života utemeljio je brojne univerzitetske predmete, napisao knjige, članke i studije kako iz područja Bankarstva, tako i iz područja Islamskog bankarstva i finansija. Osmislio je i rukovodio smjerom za Islamsko bankarstvo i finansije na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, osnovao je Centar za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije, kao i Evropsko udruženje za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije. Bio je priznat kao vrhunski ekspert iz navedenih područja kako u Bosni i Hercegovini tako i širom svijeta. Odlazak prof. dr. Fikreta Hadžića predstavlja nenadoknadivi gubitak za cijelo bosanskohercegovačko društvo koji će se osjećati još dugo godina, ne samo u području ekonomije već i u mnogim drugim segmentima društva.

Nesebično se zalagao za unapređenje sveukupnog ekonomskog ali i društvenog ambijenta u Bosni i Hercegovini kroz brojne studije, projekte, istraživanja. Bio je istinski patriota, zaljubljenik u Bosnu i Hercegovinu i njen narod kojeg je nesebično volio i cijenio. Njegova borba na putu dobra, pravde, istine, napretka je trajala do zadnjeg dana njegovog života. Svojim decenijskim predanim radom u brojnim područjima društvenog života je zaslužio našu iskrenu i trajnu zahvalu a bosanskohercegovačko društvo zadužio da u tom pravcu nastavimo.

U radu Udruženja privrednika “Pozitiv” ostavio je dubok trag, zalažući svoje znanje, iskustvo i na najbolji način obavljajući poslove predsjednika Udruženja.

Dženaza prof. dr. Fikretu Hadžiću će se obaviti u subotu 21. 07. 2018. godine u 17:15 sati u Haremu Begove džamije, a ukop obaviti na mezarju Alifakovac.