UP Pozitiv i Targer E&C organizirali predavanje o LEAN menadžmentu

18. Decembar 2018

Udruženje privrednika “Pozitiv“ u saradnji s konsltanskom firmom Targer organiziralo je sinoć predavanje o Lean menadžmentu.

Predavanje o Lean menadžmentu održali su Tarik Kadrispahić i Damir Hotić iz Targer engeneering & consulting kompanije.

Prisutni su imali priliku upoznati historijski razvoj Lean menadžmenta (poznat i kao Kaizen ili Toyota Production System) kao i razloge njegovog nastanka te saznati kako i na koji način pomoću ove vrste menadžmenta poboljšati poslovne procese.

Iako nastao kao produkt automobilske industrije, Lean menadžment je danas primjenjiv i u  u uslužnim, prodajnim i proizvodnim kompanijama te državnim organizacijama.  Lean menadžment predstavlja poslovni sistem zasnovan na filozofiji i metodologiji korištenja minimalne količine svih mogućih resursa kao što su novac, vrijeme, rad, materijal, zalihe, prostor, energija, uz paralelno postizanje maksimalnog mogućeg efekta za kupca, a samim tim i za kompanije.

Na primjerima kompanija iz Bosne i Hercegovine, članovi i prijatelji Udruženja privrednika “Pozitiv“, mogli su uvidjeti direktne efekte Lean menadžmenta.

Prisutni članovi su kroz diskusiju iznijeli zapažanja iz vlastitih poslovnih procesa te pojasnili kako su optimizirali procese po uzoru na Lean menadžment.