Udruženje poslodavaca FBiH pozdravlja obnovu rada Ekonomsko – socijalnog vijeća

20. Novembar 2019

Udruženje poslodavaca Federacije BiH ohrabreno je  današnjim potpisivanjem Sporazuma o radu Ekonomsko-socijalnog vijeću za teritoriju FBiH kojim će, kako navode, nakon dvije godine blokade tokom kojih nisu održavane sjednice, konačno biti obnovljen rad ovog tijela.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Federacija BiH Adnan Smailbegović napomenuo je da se dugo čekalo na revitalizaciju socijalnog dijaloga, koji nije samo poželjan, nego i neophodan kako bi se donijeli kvalitetni zakoni.

“Drago mi je što ćemo otkočiti ovaj proces i nastaviti dalje jer nema reformi bez kvalitetne saradnje poslodavaca, sindikata i vlasti”, istakao je Smailbegović.

Sporazum je uime Vlade FBiH potpisao premijer Federacije BiH Fadil Novalić, uime Udruženja poslodavaca u Federaciji BiH predsjednik Adnan Smailbegović, te ovlašteni predstavnici za zastupanje 16 granskih sindikata za teritoriju Federacije BiH. Potpisivanju je prisustvovao i zamjenik premijera FBiH i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Udruženje poslodavaca FBiH očekuje od granskih sindikata koji danas nisu potpisali Sporazum da do 29. novembra pristupe potpisivanju, u cilju daljeg razvoja socijalnog dijaloga.

Izvor: Akta.ba