Slovenija u budžetskom suficitu nakon 11 godina

1. Februar 2019

Slovenački budžet lani je ostvario suficit od 537 miliona eura, odnosno 1,2 odsto bruto domaćeg proizvoda /BDP/, što je prvi put nakon 2008. godine i izbijanja globalne ekonomske krize.

Visok suficit ostvaren je, zahvaljujući dividendi Nove ljubljanske banke /NLB/ od 270 miliona eura, koja je u budžet uplaćena nakon što je ispunjen uslov Evropske komisije o prodaji većinskog udjela u najvećoj državnoj banci.

Riječ je i o 200 miliona eura zadržanih evropskih sredstava koja su Sloveniji pripadala prema ranijoj srednjoročnoj perspektivi EU.

Bez tih dodatnih prihoda suficit bi iznosio oko 60 miliona eura, kako je i planirala Vlada Slovenije, rekli su predstavnici Direktorata za budžet na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Prema zvaničnim podacima, lani je došlo do smanjivanja višegodišnjeg rasta budžetskih izdataka koji su, ipak, veći za četiri odsto, dok su prihodi povećani za 13 procenata, zahvaljujući visokom rastu BDP-a, što se odrazilo na skok budžetskih prihoda iz poreza na dohodak i poreza na dobit preduzeća, prenose mediji u regionu.

Parlament će u februaru odlučivati o rebalansu prošlogodišnjeg budžeta.

Izvor: Akta.ba