PUTEM STRANICE „PRAVNA POMOĆ“, POSLODAVCI MOGU DOBITI BESPLATNU PRAVNU POMOĆ

18. Oktobar 2021

S ciljem olakšavanja poslovanja svojih članica, Udruženje poslodavaca Federacije BiH, pokrenulo je web stranicu na kojoj se privrednici ili njihovi pravnici mogu na brz, jednostavan i pristupačan način upoznati sa najbitnijim pravim normama vezanim za poslovanje i primjenjivati ih u poslovnoj praksi.

Kako bi olakšalo svojim članicama i unaprijedilo kvalitet usluge, Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine početkom septembra pokrenulo je web stranicu „Pravna pomoć“. Privrednici sa pravnim nedoumicima ili njihovi pravnici sada na jednom mjestu mogu naći informacije o izmjenama i dopunama zakonskih i podzakonskih akata, dobiti besplatnu pravnu pomoć ili pretražiti arhivu prethodno postavljenih pitanja i odgovora.

Tim stručnjaka

„Stranica sadrži ustave svih nivoa vlasti u BiH, zakonske i podzakonske akte koji su objavljeni u posljednjih 12 mjeseci na nivou BiH, FBiH i svih 10 kantona, kolektivne ugovore, međunarodne i propise Evropske unije, komentare, analize i mišljenja, kao i sudsku prasku Ustavnog suda BiH, Ustavnog suda FBiH, Suda BiH, Vrhovnog suda FBiH. Stranica također sadrži forum, urneke za tužbe, žalbe, rješenja i publikacije“, za Business Magazine kažu iz UPFBiH.

Prema dosadašnjim iskustvima, kompanije imaju najviše pravnih nedoumica vezanih za radno pravo i finansijsko poslovanje, ali i iz drugih oblasti kao što su, zdravstvena zaštita i zaštita na radu, građansko pravo, privredno pravo, ustavno pravo, krivično pravo, upravno pravo itd. S obzirom da je među članicama UPFBiH, ali u cijeloj BiH najveći broj malih kompanija, koje imaju od jednog do 10 zaposlenih i koje uglavnom nemaju pravne službe, odnosno, angažirane pravnike, UPFBiH je upravo iz tog razloga pokrenulo ovu web stranicu.  Ono što je posebna novina i bitna usluga koju poslodavci mogu dobiti na ovoj stranici jeste upravo mogućnost da se obrate za besplatnu pravnu pomoć.

„Naš tim sastavljen od vrhunskih stručnjaka odgovorit će na sva pitanja u najkraćem mogućem roku, te poslodavcima otkloniti moguće dileme koje im blokiraju poslovanje, odnosno pomoći im u prevazilaženju izazova sa kojima se suočavaju. Poslodavci jednostavno dolaze do odgovora – dostavlja im se putem maila nakon ispunjavanja kratkog obrasca na stranici“, pojašnjavaju iz UPFBiH.

Interaktivna stranica

Na određenja pitanja poslodavaca vezanih za različite oblasti poslovanja odgovarat će ekspertni tim Udruženja poslodavaca FBiH.

„Također, Udruženje ima potpisane ugovore sa vanjskih saradnicima među kojima su ekperti i profesori iz raznih oblasti kao i stručnjaci iz određenih institucija koji će korisnicima ponuditi najbolja moguća rješenja i odgovore“, ističu iz UPFBiH.

Stranica će biti interaktivna, na način da je poslodavcima omogućeno direktno postavljanje pitanja i dobivanje odgovora u realnom vremenu. Također je u okviru stranice previđen i forum u okviru kojega će poslodavci moći razmjenjivati iskustva i mišljenja o određenim pravnim pitanjima, a stanica ima chat u okviru kojega se mogu postavljati pitanja, dobivati odgovori i sl.

Stranica je prvih godinu dana dostupna i besplatna svima, kako članicama UPFBiH, tako i svima onima koji imaju potrebu za korištenjem njenih usluga, a nakon isteka tog vremenskog roka, privredni subjekti i druge zainteresirane strane koje nisu članovi Udruženja plaćat će određenu naknadu za korištenje usluga.

„Za članove Udruženja poslodavaca FBiH koji redovno ispunjavaju svoje obaveze prema Udruženju korištenje stranice i svih njezinih pogodnosti u potpunosti je besplatno“, dodaju iz UPFBiH.

 Pozitivne ocjene poslodavaca

S obzirom na veliki broj upita koje je UPFBiH dobijalo i na sve što stranica nudi, poslodavci su pozdravili pokretanje ove stranice i ocijenili je kao vrlo korisnu.

„Trenutno se najviše koriste pravni propisi, a poslodavcima su posebno značajne informacije o novim propisima, kao i o izmjenama i dopunama zakonskih i podzakonskih akata kako bi poslodavci uvijek bili upoznati o promjenama u zakonodavstvu i prilagodili svoje poslovanje, bez velikog istraživanja“, naglašavaju iz UPFBiH.

Izvor: /business-magazine.ba/ 17.10.2021.