Održana besplatna radionica o transfernim cijenama za članove UP Pozitiv

11. Oktobar 2018
Seminar Transferne cijene 10.10.2018._a

Udruženje privrednika “Pozitiv“ u saradnji s kompanijom Unija MF d.o.o. organizirala je danas u Hotelu Han na Bjelašnici besplatnu radionicu o transfernim cijenama za članove Udruženja.

Prisutne je na početku radionice pozdravio Amel Duranović, sekretar Udruženja koji je kazao kako je cilj Udruženja između ostalog i edukacije iz onih oblasti za koje članovi izraze potrebu. Radionicu o transfernim cijenama vodili su ovlašteni revizori Kasim Mujan i Dino Bojčić a seminaru je prisustvovalo deset učesnika.

Učesnici su tokom i nakon prezentacije imali priliku da kroz diskusiju saznaju odgovore na pitanja iz različitih segmenata koje pokriva oblast transfernih cijena.

Učesnici su upoznati sa zakonskim propisima iz ove oblasti, problemima koji se dešavaju u praksi, poslovanju povezanih lica i njihovim zakonskim obavezama, izborom i primjenom metoda transfernih cijena te pripremanjem izvještaja i obrazaca o transfernim cijenama.

Prisutni učesnici ove radionice iznijeli su niz nelogičnosti koje se javljaju u praksi a koje bi ovlaštene institucije mogle izmijeniti kroz određena podzakonska rješenja. Shodno navedenom prisutni su usaglasili stav da bi posredstvom Udruženja privrednika “Pozitiv“ bilo korisno uputiti inicijativu nadležnim tijelima kako bi se nelogičnosti otklonile.

Cilj ove radionice bio je upoznavanje s praktičnim primjerima iz prakse kao i interaktivna komunikacija sa predavačima i voditeljima radionice.