Koji naftni gigant dolazi u FBIH?

3. Februar 2020

U narednih desetak dana očekujemo prve prijave na javni međunarodni poziv za istraživanje nafte i plina na području Federacije. Kazala je Begajeta Habota iz Ministarstva energetike, koje je objavilo tender 7. januara.

Ovaj međunarodni tender, prema proceduri, aktivan je punih šest mjeseci, a Vlada FBiH za istraživanje i eksploataciju nalazišta nafte i plina nudi četiri bloka, od čega su tri na prostoru Panonskog bazena i jedan na prostoru Dinarida.

Habota kaže da se sada očekuje da zainteresirane firme, prije zvaničnih prijava, pregledaju sve podatke o istražnim radovima.

“Ovo je takva vrsta tendera da svi prvo pogledaju šta imamo pa tek onda se prijave. Osim toga, IHS, britanska firma koja je naš međunarodni konsultant, i dalje promovira ovaj projekt Vlade i blokove koje nudimo”, kaže Habota.

S druge strane, prema nezvaničnim informacijama našeg lista, naftni giganti, poput francuskog “Totala”, i dalje vrebaju svoju šansu za ovaj posao.

“Total“ je prije tri godine poslao pismo namjere u kojem je navedeno je spreman ponuditi milijardu dolara u istraživanje ovog energenta tako da je i dalje u igri za ovaj posao.

Njegova prednost je u tome što on već učestvuje u istraživanju nafte i plina u Hrvatskoj, Albaniji i Italiji. Riječ je područjima koja su povezana. Ova firma, također, već ima udio i pojedinim bh. firmama koje se bave uvozom ovog energenta.

“Total” je četvrta najveća naftna kompanija na svijetu, s godišnjim prihodima većim od 250 milijardi dolara i ukupno 100.000 zaposlenih. Posluje u više od 130 zemalja širom svijeta.

No, osim “Totala“, interes su pokazivale i naftne kompanije “Key Petroulem“ iz Australije te „Spectrum“ iz Velike Britanije. Također se radi o firmama s prihodima većim od nekoliko stotina milijardi dolara.

Prema proceduri, izabrani ponuđač imat će na raspolaganju šest godina istraživanja podijeljenog u dvije faze.

No, blokovi se dodjeljuju na maksimalno 25 godina eksploatacije, a ukupne površine su blizu pet hiljada kvadratnih kilometara.

Izvor: Akta.ba