Upozorenje WHO: Budite spremni u slučaju nove epidemije

20. April 2020

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je zemlje koje planiraju da ublažavaju mjere na suzbijanju pandemije virusa korona, da budu spremne na brz odgovor u slučaju nove epidemije Covid-19.

Tedros je na virtuelnom sastanku sa ministrima zdravlja zemalja članica G20 u nedjelju, izjavio da ga ohrabruje činjenica da nekoliko članica počinje da planira kako da ublaži socijalne restrikcije zbog pandemije, prenose mediji.

Međutim, on je ukazao da je ključno da mjere na ublažavanju tih restrikcija budu sprovedene po fazama, prenosi AP.

Ukidanje restriktivnih mjera, kako je dodao, ne znači kraj epidemije u bilo kojoj zemlji, “već jedino početak sljedeće faze”.

“Od vitalnog značaja je da u toj sljedećoj fazi zemlje edukuju, angažuju i ojačaju svoje ljude kako bi preventivno spriječili i brzo odgovorili na bilo kakvu novu pojavu (virusa). Da obezbijede da imaju kapacitete da testiraju, izoluju i vode brigu o svakom slučaju i da prate svaki kontakt i da osiguraju da njihovi zdravstveni sistemi imaju kapacitet da se izbore sa svakim porastom broja slučajeva”, rekao je Tedros.

Direktor SZO je izrazio i zabrinutost zbog jačanja pandemije virusa korona u siromašnim zemljama, kojima nedostaju resursi za borbu sa velikim brojem pozitivnih slučajeva.

Izvor: Akta.ba/Oslobodjenje