Voda vodeći uvozni i izvozni proizvod

26. Oktobar 2018

U prostorijama Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine je održana I sjednica Odbora Grupacije proizvođača bezalkoholnih pića i voda VTK BiH.

Sjednici su prisustvovali članovi Odbora Grupacije, respektabilne kompanije iz BiH, čija je osnovna djelatnost proizvodnja bezalkoholnih pića i vode. Na sjednici je predstavljena analiza vanjskotrgovinske razmjene bezalkoholnih pića i voda za period od 8 mjeseci 2017/18. godine. Ukupan obim razmjene bezalkoholnih pića i voda za 8 mjeseci 2018. godine iznosio je 160 miliona KM, od čega na izvoz otpada 42 miliona KM a na uvoz 118 milion KM.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 36,07%. Izvoz je u odnosu na isti period 2017. godine porastao za 6,5% a uvoz 15,9%. Vodeći izvozni proizvod koji je ujedno i vodeći uvozni proizvod je voda i mineralna voda sa dodatkom šećera 88%, zatim slijedi voda i mineralna voda bez dodatka šećera 10% te voćni sokovi 3%. Top 5 izvoznih tržišta za pomenute proizvode su: Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Švicarska i Mađarska. Bezalkoholna pića i vode najviše uvozimo iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Austrije i Mađarske.

Na sjednici je između ostalog razmatran i usvojen Poslovnik o radu Odbora Grupacije, te problematika koja se odnosi na dosadašnje i buduće inicijative vezane za izmjenu Pravilnika o porezu na dodatnu vrijednost, odnosno visinu dopuštenog rashoda po osnovu kala, rastura, kvara i loma na koji se ne plaća porez na dodatnu vrijednost, Pravilnika o primjeni Zakona o akcizama BiH (deklarisanje voćnog nektara).

Izvor: Akta.ba