Radnici Aluminija pred Vladom FBiH, traže spašavanje preduzeća

4. Juli 2019

Grupa radnika mostarskog Aluminija okupila se danas pred zgradom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, gdje je održana sjednica na čijem dnevnom redu su bile i aktivnosti u vezi sa vođenjem Aluminija u protekle četiri godine.

Iz Vlade su u međuvremenu najavili da će danas biti održan sastanak s predstavnicima multinacionalne firme ”WAQT Trade LLC” iz Dubaija, a na osnovu pisma namjere u kojem je ta firma iskazala interes za kupovinu većinskog vlasništva nad mostarskim ”Aluminijem”.

Također, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici usvojila informaciju o aktivnostima koje su vođene u privrednom društvu „Alumunij“ d.d. Mostar u periodu 2015-2019. godine.

Član Nadzornog odbora uime malih dioničara Željko Damjanović novinarima je kazao da su se radnici spontano okupili u Sarajevu.

“Mi više ne vidimo izlaz. Ostalo nam je da se obratimo Vladi. Smatramo da ima ljudi koji su spremni pomoći jer su svjesni situacije”, rekao je Damjanović.

Kaže da nemaju rješenja za situaciju u kojoj su se našli ako i Vlada FBiH ”digne ruke od njih”.

Podsjetio je da su razgovori sa predstavnicima federalne vlade do sada bili korektni, ali da nije bilo rezultata.

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici usvojila je informaciju o aktivnostima koje su vođene u privrednom društvu ”Alumunij” od 2015. do 2019. godine, te naveli aktivnosti koje su provodilil na pronalasku rješenja za nastale probleme u Aluminiju.

Kao prioritet prilikom donošenja pojedinačnih zaključaka i odluka, Vlada Federacije BiH se primarno vodila brigom za oko 900 radnih mjesta koja bi bila izravno ugrožena u slučaju najgoreg scenarija, gašenja proizvodnih ćelija društva Aluminij d.d. Mostar. Ovakav stav je jasno iznesen svim zainteresiranim investitorima bez mogućnosti pregovora na temu radnih mjesta, naveli su u saopćenju nakon usvajanja informacije o ktivnostima u preduzeću od 2015. godine.

Izvor: Akta.ba