Podrška mladima: Počeo preduzetnički trening program za 80 kandidata

1. Novembar 2019

Preduzetnički trening – program za 80 odabranih kandidata, od njih 156, koliko ih se prijavilo na Javni poziv Ministarstva privrede KS za učešće u programu koji za cilj ima pružanje sistemske podrške mladima do 35 godina starosti da pokrenu i razviju vlastite biznise, počeo je danas.

Ovim povodom, ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić je istakao kako ga raduje početak obuke, da je riječ o programu namijenjenom isključivo mladim ljudima, te da je u strukturi polaznika zastupljen i značajan broj žena preduzetnica, koji su se odvažili da ponude i realiziraju svoje biznis-ideje.

“Ljudi koji će vas trenirati i obučavati su kompetentni i siguran sam da ćete vi ostvariti uspjeh. U Bosni i Hercegovini se ne nudi mnogo prilika za finansijsku i strukturalnu podršku samim biznis-idejama, zbog čega je ovo vaša šansa koju trebate iskoristite maksimalno. Kako sam upoznat, neke od vaših ideja graniče s genijalnošću. Zato vam preporučujem da program podrške iskoristite na najbolji mogući način”, poručio je ministar Bašić.

Potcrtao je kako je vrlo važno vjerovati u uspjeh.

“U našoj sredini vlada defetizam i negativnost. U biznisu tome nema mjesta. Ukoliko budete među onih 55 čiji će biznis biti odabran za podršku, počet ćete ga doživljavati kao sastavni dio svog identiteta. Stvarat ćete nova radna mjesta i steći nova saznanja i tu nema stagnacije, samo napredovanja. Ovaj projekt je pionirski početak koji će zasijati sjeme dodatnog razvoja poduzetničke kulture u Sarajevu i državi”, naglasio je ministar Bašić.

Pored ministra Bašića, u uvodnim dijelu obratili su se i predstavnici UNDP-a i Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Inače, Ministarstvo privrede je, u saradnji sa projektom “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta (EGG)”, finansiranim od Vlade Kraljevine Norveške i implementiranim od strane Razvojnog programa BiH (UNDP) uz učešće JU Služba za zapošljavanje KS, raspisalo tokom jula Javni poziv za učešće u programu koji za cilj ima pružanje sistemske podrške mladima do 35 godina starosti da pokrenu i razviju vlastite biznise.

Od navedenih 80 polaznika, bit će izabrano njih 55 kojima će biti pružena značajna finansijska i savjetodavna podrška.

Ministarstvo je za ovaj program izdvojilo 850.000 KM i ova sredstva će isključivo biti utrošena na dodjelu bespovratnih sredstava za 55 uspješnih polaznika trening programa.

UNDP projekt EGG sufinansira s iznosom od 150.000 KM troškove specijalističkog trening programa, te mentoringa u trajanju od 12 mjeseci. JU Služba za zapošljavanje KS izdvaja 396.000 KM, čime će odabranim korisnicima sufinansirati dio troškova doprinosa na plate tokom prve godine poslovanja u iznosu od po 600 KM mjesečno.

Izvor: Akta.ba