Članovi Udruženja privrednika “Pozitiv” posjetili kompaniju Almy iz Zenice

24. Juni 2016

Predstavnici Udruženja privrednika “Pozitiv“ 20. juna posjetili su kompaniju Almy iz Zenice. Radnu večeru organiziranu u ugodnom ambijentu motela Almy, upotpunili su razgovori predstavnika “Pozitiv“-a i domaćina čijem se pozivu odazvao i Omer Škaljo, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Zamjenik predsjednika Pozitiv-a, mr. Armin Avdić, ovom prilikom uputio je inicijativu, a kasnije i u pisanoj formi dostavio Federalnom parlamentu, o potrebi i značaju osnivanja Privrednih sudova u FBiH.

U obrazloženju inicijative navedeno je da “dugi i skupi sudski postupci između privrednih subjekata trenutno usporavaju cjelokupno funkcioniranje privrede ali i pojedinačnih preduzeća, posebno uspješnijih preduzeća“ te “da postoji potpuna opravdanost osnivanja posebnih privrednih sudova u FBiH koji bi bili u stanju mnogo brže, jeftinije ali i stručnije, rješavati privredne sporove koji trenutno u prosjeku traju više godina. Efekti uvođenja privrednih sudova na cjelokupnu BH privredu bi bili mnogostruko pozitivni, te bi doveli do ozdravljanja cjelokupne privrede ne samo u FBiH nego i u cijeloj BiH“.

Pored ove inicijative Parlamentu FBiH poslana je i Inicijativa za uvođenje zakonskih rokova plaćanja za privredna društva na području F BiH koja podrazumijeva “postepeno skraćenje perioda u kojima preduzeća moraju izmiriti svoje obaveze prije nego što se po automatizmu pokrene stečaj preduzeća“ te da bi to “bilo najkvalitetnije rješenje, koje bi puni pozitivan efekat na privredne kretanja imalo u dužem vremenskom periodu“.

Kompanija Almy d.o.o. osnovana je davne 1989. godine kao privatno preduzeće porodice Begić. Jasna vizija menadžmenta, predanost i profesionalan pristup uposlenih prema poslu, doprinijeli su da preduzeće Almy izraste u kompaniju koja slovi za bosanskohercegovačkog lidera u proizvodnji betona i betonske galanterije.

Danas kompanija Almy broji preko tri stotine uposlenih sa naglaskom na mladi i visoko obrazovani kadar.