U Brčkom otvoren proizvodni pogon kompanije Yavuz Company

26. August 2016

Poslovna zona Vitanovići u Brčkom bogatija je za novi proizvodni pogon koji je svečano otvorila kompanija Yavuz Company d.o.o.

Svečanom otvorenju prisustvovali su predstavnici Brčko distrikta, kantonalnih i entitetskih vlasti te brojni privrednici iz Brčkog ali i ostalih dijelova Bosne i Hercegovine.

Kompanija Yavuz Company d.o.o. osnovana je 2005. godine u Srebreniku kao jedan od prvih proizvođača PVC stolarije u Tuzlanskom kantonu.

Tokom svečanog obraćanja vlasnik kompanije Mustafa Yavuz zahvalio se lokalnim vlastima na brzom izdavanju građavinske dozvole za novootvoreni objekt te poručio da “druge općine treba da se ugledaju na Distrikt“.

Yavuz je izrazio nadu da će i narednom periodu raditi na zapošljavanju novih radnika.

“Ne investiramo samo u Brčko distrikt. Imamo dosta investicija u Tuzlanskom kantonu. Sad imamo ukupno oko 300 radnika. Ako dragi Allah dozvoli, za pet godina imat ćemo 1.000 radnika. Bosna je puna napretka za investicije u odnosu na ostale države regiona. Već 13 godina živim ovdje i već sam Bosanac. Želim da živim u Bosni i želim da investiram ovdje“, izjavio je Yavuz.

Gostima i zvanicama su se pored Yavuza obratili i Damir Bulčević, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH, Esed Kadrić, dogradonačelnik Brčko distrikta BiH, Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske i Anto Domić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Fabriku su presijacanjem svečane vrpce otvorili Yavuz, Salkić i Domić, koji su poslije presijecanja vrpce, u pratnji ostalih zvanica, obišli proizvodni pogon.

Investicija u novi proizvodni pogon iznosi preko 2,5 miliona KM. Tokom ove godine planirano je upošljavanje 100 novih radnika, a dodatnih 200 bit će zaposleno u narednih nekoliko godina.

 

Domić: Važan događaj za Brčko

Gradonačelnik Anto Domić izjavio je da je otvaranje novog proizvodnog pogona kompanije Yavuz važan događaj za Brčko distrikt.

“Ovo su najbolji primjeri da je ono što smo do sada radili u protekle četiri godine krunisano novim privrednim inicijativama koje su pretvorene u stvarnost. To šalje poruku da smo i dalje najbolja destinacija za privrednike”, rekao je Domić tokom obraćanja.

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske, naglasio je da građanima BiH treba posao, a ne neka priča od koje neće imati nikakve koristi, nego samo štetu.

“Čestitam fabrici Yavuz i ohrabrujem ih i podstičem da svoju proizvodnju šire i na druga područja u BiH”, kazao je on.

 

Članovi Pozitiv-a prisustvovali otvorenju objekta

Svečanom otvorenju novoizgrađenog objekta kompanije Yavuz Company prisustvovalo je i deset članova Udruženja privrednika Pozitiv.

Oni su čestitali rukovodstvu kompanije Yavuz Company te istakli kako se radi o značajnom projektu za Brčko distrikt kada je u pitanju zapošljavanje u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

U prisustvu vlasnika Mustafe Yavuza, koji je ujedno i član Udruženja privrednika Pozitiv, upriličen je obilazak i proizvodne hale u Srebreniku.