Pomama za nekretninama iz Hrvatske na bh. skijalištima

5. Februar 2019

Oglasnici u Republici Hrvatskoj, kako oni tiskani, tako i elektronički, posljednjih mjeseci ponovno su zatrpani ponudom nekretnina iz susjedne Bosne i Hercegovine, posebice apartmanima i kućama za odmor na tamošnjim skijalištima

Bile su dovoljne dvije zime bogate snijegom i minusima, kao i nešto bolja ekonomska situacija, da ljubitelji skijanja, ali i drugih zimskih radosti iz Hrvatske ponovno živnu i krenu se interesirati, ali i kupovati nekretnine u BiH.

“To je tržište ponovno živnulo. Mi to vidimo prije svega po našim internetskim stranicama i klikanosti, što naravno redovito pratimo. Dok smo lani, nakon sedam-osam godina stanke, realizirali prodaju dviju ili triju kuća, ove godine, iako smo tek na njezinu kalendarskom početku, to bi moglo biti i puno više”, kaže Željko Ajduk, vlasnik agencije za promet nekretninama u Imotskom, za Slobodnu Dalmaciju.

Imotskom i tamošnjim kupcima najbliže je Blidinje, ski-centar nastao nakon rata 90-ih. Problemi su bili administrativne naravi, jer se radi o parku prirode i nedostajali su planovi svih vrsta, kao i sređene vlasničke knjige, tako da su mnogi privatni vlasnici nakon početnog zanosa prodavali svoje nekretnine.

Prije dvije godine stvari su krenule nabolje prije svega jer je lokalna vlast našla privatnog koncesionara za ski-centar i više nije lutrija hoće li raditi četverosjed i liftovi na obroncima Risovca između Vrana i Čvrsnice. Na Blidinju se danas tako opet gradi.

“Kada me pitate za cijenu nekretnina, tu vam nekog pravila nema. Neka prosječna cijena kvadrata zemljišta se kreće oko 20 konvertibilnih maraka (76 kuna), ali nije isto radi li se o parceli od 200 ili 500 kvadrata, jer su veći skuplji. Što se tiče stambenih kvadrata u namještenim planinskim kućama, oni su tu negdje oko 600 maraka (2280 kuna) prosječno, dok se za roh-bau traži oko 300 KM (1140 kuna)“, pojašnjava Ajduk.

Istim tempom gradilo se prije 10-ak i više godina i na Kupresu, koji kao i Blidinje nazivaju – hercegovačkim Alpama. Zbog istih razloga je stalo, ali i ponovno oživjelo.

“Sada je pravo vrijeme za kupnju nekretnine jer su cijene niže nego ikada“, tvrdi Dragan Kupreškić, privatni investitor.

“Danas na Čajuši imate kvadrat u gotovoj apartmanskoj kući i visokom roh-bau, gdje je ostalo postaviti laminat, sanitarije, vrata i konvektore za grijanje, između 350 i 470 eura. Za nekih 20 tisuća eura možete dobiti vrlo dobar apartman, što je cijena osrednje garaže u Splitu i Zagrebu”, pojašnjava Kupreškić koji kaže da više od 50 posto njegovih kupaca dolazi iz Hrvatske, no ne samo iz Dalmacije već i iz Zagreba, Osijeka…

Izvor: Akta.ba/Slobodna Dalmacija