Nova Mazda 6 osvojila 5 zvjezdica na Euro NCAP testu

25. Oktobar 2018

Testiranje je obavljeno u skladu sa novim, znatno strožijom kriterijima ocjenjivanja EuroNCAP-a za 2018. godinu. Ključ uspjeha nove Mazde 6 je povećanje čvrstoće njene lagane SKYACTIV karoserijske strukture koja upija energiju udara, šireg raspona naprednih i-ACTIVSENSE sigurnosnih tehnologija za pomoć vozaču uotkrivanju potencijalnih rizika i smanjenja vjerovatnoće oštećenja ili povrede, te poboljšanih performansi usmislu zaštite pješaka.

Od četiri ispitne kategorije uključene u ocjene EuroNCAP-a, gdje spadaju zaštita odrasle osobe, djeteta, sigurnosti pješaka i ugrađenih sigurnosnih sistema, nova Mazda 6 je poboljšala ili izjednačila tri od četiri rezultata koje je postigla prethodna verzija iz 2013. godine.

Rezultat zaštite odrasle osobe kod osvježene Mazde 6 povećan je za 3% na izuzetno visokih 95%, s maksimalnim bodovima za frontalni sudar sa zaustavljenim automobilom, te nalet na bočnu barijeru i bočno na stub.

Rezultat zaštite djeteta porastao je za značajnih 14% na 91%, s maksimalnim bodovima postignutim u obje kategorije frontalnih i bočnih udara. Visokih 66%, u smislu zaštite i sigurnosti pješaka podudara se s rezultatom prethodnog modela, dok nova Mazda 6 postiže dojmljivih 73% u kategoriji ugrađenih sigurnosnih sistema.

Oslanjajući se na već ionako vrlo širok skup i-ACTIVSENSE sigurnosnih elemenata osvježena Mazda 6 opremljena je unaprijeđenim radarskim tempomatom (MRCC – Mazda Radar Cruise Control), poboljšanim prilagodljivim LED prednjim svjetlima (ALH – Adaptive LED Headlights), inteligentnim limitatorom brzine (ISA- Intelligent Speed Assist), Mazdinom auto-hold funkcijom i sistemom nadzora bliske okoline sa 4 kamere -Top View 3600. Zaštita pješaka takođerje poboljšana ugradnjom aktivnog poklopca motora.

Izvor: Klix.ba 

Više informacija o Mazdinim novitetima možete dobiti i kod ovlaštenog zastupnika Mazde za BiH, kompanije Connecta d.o.o. Sarajevo, koja je i član Udruženja privrednika “Pozitiv”.
Detalje s testiranja možete pogledati u nastavku: