Kompaniji Bingo izdata dozvola za proizvodnju električne energije u Čitluku

10. Mart 2020

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine – FERK na današnjoj sjednici izdala je dozvole za proizvodnju električne energije podnositeljima zahtjeva ENERGOSOL d.o.o. iz Jablanice i Bingo d.o.o. Tuzla.

Kako smo ranije pisali, Bingo je dobio koncesiju za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije za elektroenergetski objekat solarna fotonaponska elektrana „Bingo Solar 05“. Pomenuta solarna elektrana se nalazi na krovu objekta TC „Hipermarket” Čitluk i instalirane snage je 1.000,00 kW AC.

Pored ove dvije kompanije, gospodarskom društvu ERDAL d.o.o. iz Sarajeva oduzete su dozvole za rad (licence) za trgovanje LPG-om i za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om, dok je za KONZUM d.o.o. Sarajevo doneseno rješenje o privremenom oduzimanju dozvole za rad (licencije) za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om, te je ostavljen rok do 17. ožujka 2020. godine za dostavu obavijesti ukoliko namjerava nastaviti s obavljanjem energetske djelatnosti, u suprotnom FERK će donijeti rješenje kojim se trajno oduzima dozvola za rad (licencija), priopćeno je iz FERK-a.

Na redovitoj sjednici donesen je i zaključak po zahtjevu za izdavanje dozvole za rad (licencije) za skladištenje naftnih derivata osim LPG-a za JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo, ZD RMU “Đurđevik” d.o.o. – Đurđevik.

U postupak opće rasprave upućeni su nacrti dozvole za rad za proizvodnju električne energije podnositelja zahtjeva: ESPRO d.o.o. Donji Vakuf d.o.o. i SOLATRONIC d.o.o. Sarajevo.

Izvor: Akta.ba