Domaćim izvoznicima hrane uskoro izlazak na veliko kinesko tržište

7. Juni 2018

Na poziv ministra trgovine N.R. Kine Zhong Shan ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović učestvovao je danas na Trećoj ministarskoj konferenciji o promovisanju trgovinske i ekonomske saradnje “16+1” u Ningbou, čiji je cilj jačanje saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

U razgovoru sa kineskim ministrom, potvrđeno je da Bosna i Hercegovina zaključila pregovore sa Kinom o saradnji u oblasti veterinarstva, što će domaćim izvoznicima hrane veoma brzo omogućiti izlazak na veliko kinesko tržište. Potpisivanje ovog važnog ugovora najavljeno je tokom Samita 16+1 u Sofiji 7.jula 2018.

Ministar Šarović sastao se danas i sa ministrom međunarodne trgovine NR Kine Fu Zi Ying, gdje je zaključeno da će nedavno stupanje na snagu bezviznog režima između BiH i Kine, u BiH iduće godine dovesti 100.000 kineskih turista, te značajno unaprijediti ekonomsku saradnju dvije zemlje.

Tokom posjete, ministar je imao susret i sa guvernerom provincije Zhejiang te je obišao izložbene štandove naših firmi i privrednika, pretežno vinara, koji ove godine učestvuju na međunarodnom sajmu Ekspo Ningbo.

Ministar trgovine N.R. Kine Zhong Shan pozvao je ministra Šarovića i privrednike iz Bosne i Hercegovine da učestvuju na predstojećem, uvoznom sajmu u Šangaju, u novembru ove godine, koji će okupiti hiljade kineskih kompanija, opredjeljenih za uvoz robe iz cijelog svijeta.

Izvor: Akta.ba