Pobjeda zeničkih privrednika: Ukinuto plaćanje naknade za KGZ

6. Decembar 2018

Nakon petogodišnje pravne borbe, Udruženje poslodavaca Zenice uspjelo je pred Ustavnim sudom FBiH osporiti dio Zakona o građevinskom zemljištu, čime su stvorene sve pretpostavke za ukidanje daljnjeg plaćanja naknada za korištenje građevinskog zemljišta ili KGZ-a.

Predsjednik Skupštine udruženja poslodavaca Zenica, Mladen Perić, ističe da je riječ o velikoj pobjedi u bici protiv brojnih parafiskalnih nameta, te da bi nova situacija trebala omogućiti da Zenica konačno postane poslovno konkurentna i interesantna za ulaganja.

“Odlukom Ustavnog FBiH od 23. oktobra 2018., više ne postoji pravni osnov da općine naplaćuju KGZ (naknada za komunalno gradsko zemljište). To je velika stvar. FBiH je, tim danom kada je neustavnim proglašen taj zakon, po meni, ušla u kapitalizam. Jer, od tog datuma imaš pravo vlasništva. Imaš pravo da na tvoje vlasništvo niko ne naplaćuje kiriju. To je bilo stupidno i nelogično”, kazao je predsjednik Skupštine Udruženja poslodavaca Zenica Mladen Perić.

On je izrazio zadovoljstvo zbog ukidanja tog parafiskalnog nameta kojim su privrednici samo Gradu Zenici godišnje u budžet uplaćivali oko 3,1 milion KM, zbog čega ovu odluku Ustavnog suda FBiH doživljavaju i kao uspjeh Udruženja.

“Insistirali smo na tom pitanju, a sljedeća akcija bit će izmjena Zakona o raspodjeli javnih prihoda u FBiH, za koji smo još ranije uputili zahtjev. Smatramo da taj zakon nije pravičan te da se veliki dio novca i dobiti koju ostvari privreda ZDK-a, putem tog zakona, odlijeva u Sarajevski kanton. To ne vrijedi samo za naš kanton, nego i za ostalih osam kantona, jer je iz toga izuzeto Goražde“, navodi Perić.

Izvor: Akta.ba