Bosni i Hercegovini odobren izvoz pilećeg mesa u EU

26. Januar 2019

Evropska komisija je na sjednici održanoj u petak stavila Bosnu i Hercegovinu na listu zemalja kojima je odobren izvoz pilećeg mesa u Evropsku uniju, potvrđeno je za Oslobođenje u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Evropska komisija će u narednim danima i zvanično objaviti odluku, a Ured za veterinarstvo BiH trebao bi izvršiti popis kompanija koje će biti uvrštene na listu izvoznika pilećeg mesa.

Podsjetimo, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH već duže vremena radi na tome da se BiH odobri izvoz pilećeg mesa u EU, te je u više navrata isticano kako BiH ima dovoljno ozbiljnih kompanija koje mogu izvoziti pileće meso u EU.

Inače, Inspekcijski tim Direktorata za hranu, zdravlje, analize i revizije EU boravio je u BiH od 26. septembra do 6. oktobra 2018. te je u preliminarnom izvještaju dao pozitivno mišljenje za izvoz mesa peradi u EU uz samo jednu preporuku koju je, kako je krajem prošle godine kazao Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinrstvo BiH, naša zemlje i ispoštovala.

 

Izvor: Akta.ba/Oslobođenje