Bosman u poslovnoj zoni Boca gradi dva logistička centra vrijedna 7 miliona KM

9. Juli 2019

Kompanija Bosman d.o.o u poslovnoj zoni “Boce” općina Hadžići, gradi dva logistička centra koji kvalitetom, opremom i izgledom još nisu viđeni na našim prostorima.

Objekti se nalaze na površini od 20.000 m2 u centru poslovno – industrijske zone, a služit će kao skladištni prostor za kompanije DB Schenker i Express One.

Sunija Jahić, direktor kompanije Bosman za Akta.ba je kazao da je riječ o investiciji vrijednoj oko 7 miliona KM, a koju planiraju završiti do kraja 2019. godine.

“Naša firma je krenula u realizaciju dva nova ozbiljna projekta izgradnje. Riječ o dva poslovna objekta površine cca 9.000 m2 na površini od 20.000 m2. Izgradnja ova dva objekta predstavlja jedinstvenu priliku razvoja i širenja industrijske zone Boce, te priliku za zapošljavanje između 80 do 120 radnika iz općine Hadžići i šire. Da bi smo sve navedeno izveli, potrebna nam je podrška lokalne vlasti i dijelom viših nivoa vlasti, kantona”, rekao je Jahić.

Do kraja godine ova industrijska zona će biti bogatija za dva nova objekta i nova radna mjesta.

“Ako bude sve išlo kao po planu, sa dobrim uslovima završetak radova se očekuje krajem 2019. godine, kada će biti i najavljeno svečano otvaranje ova dva velika logistička centra. Dobro vrijeme je ispred nas, očekujemo da će gradnja projekata teći kao po planu, te da ćemo ispoštovati sve ugovorene rokove”, rekao je Jahić.

Logistički centar kompanije DB Schenker će imati skladišni prostor sa oko 3.000 m2 , te kancelarijski od 600 m2 i ukupno 8.000 m2 manipulativnog prostora sa parking mjestom i zelenom površinom.

Logistički centar austrijske pošte, Express One, imat će skladišni i kancelarijski prostor površine oko 3.000 m2, te manipulativni prostor sa parkingom i zelenim površinama od 8.000 m2.

Kada je riječ o novim planovima ove uspješne kompanije Jahić nam je kazao da je dosta posla pred njima.

“Gledajući na trenutnu političku i investicijsku situaciju na ovim prostorima, a posebno u Kantonu Sarajevu, ne postoje parametri koji bi zasigurno pokazali razvoj ne samo naše kompanije, nego općenito sektora u kojem radimo. Firma smo koja ima više od 25 godina iskustva, te je naš zadatak da radimo, zapošljavamo, gradimo i investiramo. Jedan od naših sljedećih projekata jeste izgradnja poslovno-stambenog objekta na području općine Novo Sarajevo, mjesto Malta. Također imamo u planu izgradnju modernog rezidencijalnog naselja u blizini Sarajeva, za mlade parove i porodice koje žele da žive u blizini grada, okruženi prirodom i čistim zrakom. Naselje će biti udaljeno samo 25 kilometara, odnosno nekih 20 minuta od grada. Također smo u procesu pokretanja prve reciklaže građevinskog inertnog otpada na našim prostorima. Jer gradimo da traje”, zaključio je Jahić.

Podsjećamo, privrednici iz industrijske zone “Boce”, Mostarsko raskršće su prošle sedmice obavili jedan konkretan i konstruktivan sastanak u općini Hadžić čije je glavna tema razgovora bila pristupna saobraćajnica sa svim pratećim infrastrukturnim sadržajima koji su potrebni za izgradnju jedne moderne industrijske zone na području opštine Hadžići, gdje će se nalaziti dva spomenuta objekta.

Također, tema je bila i problem priključka na kružni tok iz pravca Hadžića koji nikada nije urađen zbog problema eksproprijacije te uređenje korita rijeke Zujevine.

Prisutni su spomenuli i problem potputnjaka ispod pruge gdje dolazi često do plavljena samog. Na sastanku su podjeljeni zadaci a glavni koordinator ovih nedostataka će biti opština.

Ostala je iskrena nada kod privrednika da će se ovim problemima pristupiti ozbiljno i profesionalno, jer glavni cilj svakog ovakvog zahtjeva jeste pozitivan rezultat za dobrobit investitora i građana.

Jahić je kazao kako se nada pozitivnom ishodu razgovora sa lokalnom zajednicom i ostalim učesnicima te brzoj realizaciji dogovorenog, a sve u cilju boljeg poslovanja zajednice i privrednika.

Izvor: Akta.ba