U SARAJEVU ODRŽAN PRVI SASTANAK UDRUŽENJA BOSANSKIH PRIVREDNIKA U AUSTRIJI I UDRUŽENJA PRIVREDNIKA POZITIV

28. Juli 2021

U Sarajevu je 27.07.2021.godine održan prvi sastanak Udruženja bosanskih privrednika u Austriji (BUV) i Udruženja privrednika POZITIV Sarajevo. Sastanku su prisustvovali po četiri predstavnika oba Udruženja.

Glavne teme sastanka su bile:

  1. Investiranje bosanskih privrednika iz Austrije u projekte ekonomskog karaktera u BiH.
  2. Pružanje stručne podrške Udruženja bosanskih privrednika u Austriji privrednicima iz BiH, koji žele da posluju na tlu Austrije i Evrope.

Nakon predstavljanja Udruženja i razmjene iskustava u dosadašnjem radu, dogovorena je strategija buduće saradnje i modeli zajedničkih aktivnosti.

Konstatovano je da postoji veliki potencijal u ovakvim vidovima saradnje na nivou privrednih tema i tokova, te da ga treba maksimalno iskoristiti i kao sponu za dodatno zbližavanje i povezivanje domovine i dijaspore.

Najavljeni su i konkretni koraci, odmah nakon godišnjih odmora, te nije skrivano oduševljenje i zadovoljstvo sastankom i postignutim dogovorima.

Udruženje bosanskih privrednika u Austriji (desna strana stola, od vrha prema dnu): Mersim Ugljanin (zamjenik predsjednika), Suad Ferhatbegović (član UO), Adnan Meheljić (sekretar) i Ajla Hidić (pomoćnik sekretara). Udruženje Pozitiv (lijeva strana stola, od vrha prema dnu): Nahid Hasanbegović (predsjednik Udruženja), Senad Sefić (član UO), Hasan Karabeg (član UO) i Suad Ibrahimagić (sekretar).