U hitnoj proceduri prostorni planovi Zenice, Zavidovića i Doboj Juga

17. Septembar 2018

Vlada Zeničko-dobojskog kantona odobrila je da se u dnevni red naredne, 66. sjednice Skupštine ZDK-a u formi prijedloga uvrste i odluke o davanju saglasnosti na Prostorni plan grada Zenica i Prostorni plan općine Zavidovići za period 2016.-2036. godine, kao i odluka o davanju saglasnosti na izmjene Prostornog plana općine Doboj Jug za period 2005.-2020. godine.

Kako je kazao premijer ZDK-a Miralem Galijašević, donošenje ovih odluka važno je zbog činjenice da ove tri lokalne zajednice planiraju graditi poslovne zone na svom području, a za što u ovom trenutku nemaju svu potrebnu zakonsku legislativu.

“Ova će sjednica biti održana u ponedjeljak, 17. septembra. Praktično ćemo u ovom mandatu zaokružiti i te prostorne planove, a ovo je i moj apel na općine da idemo, sljedeći mandat, s inicijativama kako da to regulišemo i riješimo. Evo, prošlo je osam godina, a niko se ne osvrće na donošenje pravnog okvira za poslovne zone”, ističe Galijašević.

On navodi pozitivan primjer iz susjedne Republike Hrvatske, koja za razliku od BiH, ima zakon o poslovnim zonama.

“Da mi donosimo takav zakon u našem kantonu, mislim da nema smisla”, kaže Galijašević, koji je zajedno s predsjedavajućim Skupštine ZDK-a Jasminom Duvnajkom, inicirao dopunu i uvrštavanje ovih prostornih planova u dnevni red naredne sjednice.

“Imajući u vidu ranije urgencije Kolegija i značaj dokumenata za razvoj i opći interes Kantona te lokalnih zajednica, kao i činjenicu da je ovo, vjerovatno, posljednja sjednica Skupštine ZDK u ovom mandatu, članovi Kolegija su na hitnoj, telefonskoj sjednici jednoglasno podržali dopunu dnevnog reda ove sjednice”, ističe predsjedavajući Duvnjak.

On je za ovu sjednicu Skupštine, zajedno sa zastupnicima Ismetom Sarajlić, Munibom Husejnagićem i nezavisnom zastupnicom Amrom Jupić, uputio i Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji taksi prijevoza na području tog kantona.

Izvor: Akta.ba