Predstavnici EBRD-a u posjeti kompaniji RAMA-GLAS

7. Maj 2019

Predstavnici EBRD-a i zemalja donatora posjetiće danas kompaniju RAMA-GLAS. Posjeta će se održati u okviru Godišnjeg sastanka i Poslovnog foruma EBRD-a koji se održava od 8. do 9. maja u Sarajevu, a okupit će više od 2.000 poslovnih predstavnika, investitora i ključnih kreatora politike.

RAMA-GLAS je učestvovao u programu EBRD-a za mala i srednja preduzeća koje je podržala Evropska unija, čijim projektom su obezbjeđena povoljnija investiciona sredstva. Kao dio projektne posjete, donatori će biti upoznati sa kompanijom RAMA-GLAS i njenim razvojnim planovima.

Program Godišnje skupštine Evropske banke za obnovu i razvoj (ERBD) počinje danas i u naredna tri dana održavat će se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Tim povodom BiH će posjetiti predstavnici poslovne zajednice, investitori, visoki vladini zvaničnici (guverneri EBRD-a, ministri finansija, ekonomije, trezora ili Centralne banke), te predstavnici organizacija civilnog društva. Njih 2.886 se već registrovalo.

U fokusu programa konferencije će biti tema “Povezivanjem ekonomija do snažnijeg rasta”, koja se odnosi na sve zemlje regiona, kao i predstavljanje mogućnosti za ulaganja na području cijelog zapadnog Balkana.

Tako će se, u naredna tri dana održati veliki broj paralelnih dešavanja, kroz koje će biti govora o temama, poput digitalizcije, tehnologije, zelenih gradova, migracija, te srednjih i malih preduzeća, odnosno načina prevazilaženja izazova s kojima se susreću.

Također, održava se i susret lidera zemalja zapadnog Balkana, kojem će prisustvovati predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, premijer Albanije Edi Rama, predsjednik Kosova Hashim Thaçi, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, te premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev. Bosnu i Hercegovinu će, u tom dijelu programa, predstavljati predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.