Potrebno 12 procedura, oko 2000 KM i 67 dana za registraciju firme u FBiH

20. Oktobar 2016

Prema izvještaju Svjetske banke o lahkoći poslovanja za 2016. u kojem je proces registracije poslovnih subjekata analiziran i rangiran u 189 zemalja svijeta, BiH je zauzela nezavidno 175. mjesto (najnižih 10 posto). Samo ovo mjesto i konkretan podatak dokazuje da je u BiH nužna kompletna revizija sistema, piše Večernji list.

Brojni problemi pred potencijalnim investitorima

Trenutačno stanje predstavlja ogromnu prepreku povećanom broju investicija te negativno utječe na konkurentnost domaćih kompanija njihove izvozne mogućnosti. Privreda u BiH je suočeno s ogromnim brojem regulatornih zahtjeva na svim razinama vlasti, koje se nerijetko isprepliću u svojim nadležnostima, otežavajući tako još više već kompliciranu situaciju na tržištu. Prvi projekt s ciljem poboljšanja poslovnog okruženja pokrenut je 2003. sa Svjetskom bankom, tokom kojeg su ostvareni sljedeći rezultati: vrijeme za registraciju je smanjeno s 90+ dana na 22 – 24, sa značajnim smanjenjem troškova registracije. Naknadnim uvođenjem PDV-a i javnih bilježnika, ova pozitivna promjena izgubila je na značaju jer su uvedeni novi troškovi. Idućim projektom Svjetske banke od 2014. do 2015. podržana je prva faza reforme registracije poslovnih subjekata i smanjenje troškova u Federaciji BiH.

Republika Srpska uspjela je smanjiti vrijeme registracije za jednostavne slučajeve bez PDV registracije na 3 dana, dok je Federacija BiH uspjela smanjiti troškove registracije. FBiH je u usporedbi s RS-om u velikom zaostatku. Vrlo limitiran pozitivan pomak ostvaren je u smanjenju pojedinih troškova registracije, ali je i dalje nužna temeljita reforma cjelokupnog sustava. Na osnovi procjena Svjetske banke, potrebno je 12 procedura, oko 2000 KM i 67 dana da se završi registracija poslovnog subjekta u Federaciji BiH (uključujući PDV registraciju), a sam proces košta mnogo više nego u RS-u.

Potrebno pojednostaviti procedure

Imajući u vidu da je u razdoblju od januara 2015. do aprila 2016. izvršeno 5120 registracija i preregistracija u Federaciji BiH, može se uvidjeti ogroman potencijal i neizbježna obaveza pojednostavljenja procedura koje se planiraju pravilno adresirati u ovom projektu. Vlada Federacije BiH najavila je uskoro promjene na ovome području, tako da će u budućnosti vjerojatno biti daleko lakše i jeftinije registrirati poslovni subjekt negoli je to sada slučaj.

Izvor: Večernji list