Na marginama SHF-a 2019 susret turističkih djelatnika Malezije i BiH

25. Septembar 2019

U zajedničkoj organizaciji sa Sarajevo Halal Fair-om (SHF)  2019, a na marginama SHF 2019, Islamic Tourism Centre iz Malezije i Turistička zajednica Malezije (Tourism Malaysia) koja djeluje pri Ministarstvu turizma, umjetnosti i kulture Malezije organizirala je danas seminar o turizmu.

Seminaru su prisustvovali predstavnici turističkih agencija, halal-certificiranih hotela i restorana iz BiH.   Događaj ovakve vrste prvi put je organiziran u Bosni i Hercegovini i bio je jedinstvena prilika za upoznavanje Malezije kao muslim friendly zemlje, ali i razmjenu iskustava i uspostavljanja saradnje između turističkih djelatnika.

Dato’ Sri Abdul Khani Daud generalni direktor Islamskog turističkog centra prenio je bogato iskustvo koje ima Malezija u oblasti halal-turizma. Istaknuo je da halal-turizam ima mnogo potencijala, ali da se suočava i sa puno izazova.

“Trenutno je u svijetu 1,8 milijardi muslimana, od čega ih je 255 miliona u Aziji. Velik broj njih je posjetio  BiH, što povlači sa sobom dodatno motivaciju za ljude iz Azije da dođu u BiH. Muslimanske turiste najvše privlače muslim friendly servisi, atrakcije, događaji i infrastruktura. Muslimanski turisti žele halal-hotele i restorane, obilazak islamskih atrakcija kao što su džamije, muzej, parkovi, događaje poput konferencija i seminara ili organizacije zajedničkh iftara.BiH ima dosta potencijala u ovom polju  i mi smo spremni pomoći da se to razvije”, kazao je Daud.

Govoreći o izazovima halal-turizma, Dato'Sri Abdul Khani Daud istaknuo je da i dalje vlada mišljenje da ulaganje u halal-turizam nije profitabilno i još uvijek se ne pridaje veliki značaj ovoj vrsti turizma, zatim hoteli imaju velike troškove prilikom prlagođavanja hotela halal-standardima i samo nerazumijevanje šta ustvari znači halal.

Koliko ova vrsta turizma ima potencijala govori činjenica da nemuslimanske zemlje poput Japana, Vijetnama, Australije, Koreje rade na promociji muslim friendly tourism i privlačenju muslimanskih turista.

Izvor: Akta.ba