Gračanica je naredne sedmice domaćin najvećeg sajma poduzetništva i obrta u BiH

12. Septembar 2023

Ovogodišnji sajam privrede GRAPOS EXPO u Gračanici u organizaciji je Grada Gračanica i Udruženja poslodavaca Gračanica.

Koncept sajma je izmjenjen u odnosu na prethodne godine, te je ove godine sajam isključivo izložbenog karaktera, sa dominacijom proizvodnih firmi iz metalne industrije, industrije hemije i nemetala, drvne, te građevinske industrije.

“Okupili smo značajan broj domaćih i inozemnih izlagača, koji će od 20.09.2023 pa do 23.09.2023.godine, imati priliku izložiti svoja dostignuća u oblasti kojom se bave, educirati zainteresirane o oblasti svoje ekspertize, ali i učestvovati u raznim diskusijama koje će se organizovano voditi u okviru sajamske manifestacije”, kazali su organizatori.

U okviru sajma, predviđeno je posebno predstavljanje inovativnih firmi iz gore pobrojanih industrija, sa posebnom pažnjom na “high tech industry”.

Sajam će promovisati zelenu agendu, obnovljive izvore energije, te u tom kontekstu planiramo održati značajan broj panel diskusija sa eminentnim osobama i institucijama iz zemlje i inostranstva. Poseban panel bit će posvećen energetskoj tranziciji BiH, gdje bi se značajna pažnja posvetila tumačenju seta nedavno usvojenih reformskih zakona iz ove oblasti, kao i praksi i primjerima iz lokalne zajednice.

Društvena odgovornost i obrazovni karakter sajma, manifestirat će se u predstavljanju „Tehnološkog centra“ MSŠ Gračanica, gdje će poloznici ove srednje škole biti u prilici praktično pokazati stečeno znanje iz oblasti mehatronike, posjetiocima i učesnicima sajma, ali i svojim vršnjacima koji će organizovano dolaziti na sajam iz svih strukovnih srednjih škola Tuzlanskog kantona.

Planirano je i predstavljanje projekta „Dijaspora invest“ kroz radionicu i panel diskusiju, gdje bi se kroz mentorski program, kompanijama iz Gračanice,Tuzlanskog kantona i šire,omogućilo povezivanje sa ekspertima iz BH dijaspore, na razvoju poslovnih praksi, prilikama za izvoz i prenos znanja.

Ovaj projekat je u organizaciji USAID-a i Američke ambasade u BiH uz maksimalnu podršku Grada Gračanice i Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika Gračanica.

IZVOR: /www.akta.ba/