Planirajmo zajedno aktivnosti promocije i unapređenja izvoza u 2025/ 2026. godini – upitnik za bh. firme

26. Septembar 2024

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i ove godine provodi anektu među bh. kompanijama koje se bave vanjskotrgovinskom djelatnosti kako bi, prema njihovim potrebama, pripremila adekvatan plan aktivnosti za promociju i unapređenje izvoza u 2025/2026. godini.

Zahvaljujući učešću bh. kompanija u prethodnoj anketi, a vodeći se pitanjima značajnim za kompaniju, tržištima izbora i željenim aktivnostima, u 2024. godini VTK/STK BiH je realizirala promotivne aktivnosti na 10 različitih tržišta, od čega 11 nastupa i posjeta sajmovima u inozemstvu i 8 b2b događaja.

Posebnu pažnju naredne godine želimo posvetiti proširenju ovog programa aktivnostima na novim i nedovoljno istraženim tržištima za bh. proizvode i usluge.

VTK/STK BiH poziva bh. kompanije da koriste sve usluge internacionalizacije.

Također, za potrebe bh. kompanija realizirali smo 6  tematskih konferencija, sačinili preporuke privatnog sektora za zelenu ekonomiju,  te podržali 33  bh. kompanije u certificiranju po odgovarajućim standardima. Značajne napore uložili smo u osvješćivanje i upoznavanje poslovne zajednice Bosne i Hercegovine o trendovima i regulativama vezanim za ciljeve održivog razvoja, te pripremili praktične vodiče i priručnike za “ozelenjavanje” poslovnih procesa u kompanijama koji su dostupni na našem portalu zelena ekonomija.

O aktualnim temama koje su bh. kompanije istakle kao važne za poslovanje, u 2024. godini realizirali smo 40 edukacija sa ukupno 900 polaznika. Vjerujemo da privrednici mogu pronaći interesantne treninge za profesionalno usavršavanje u našem bogatom programu edukacija.

Uspješnost naše podrške uveliko zavisi o potrebama i usmjerenjima bh. kompanija.  Stoga VTK/STK BiH poziva bh. kompanije da i ovaj put izdvoje 10-tak minuta cijenjenog vremena i pomognu nam da planiramo kvalitetan program koji ćemo zajedno realizirati u narednom periodu 2025/2026., te popune ovaj Upitnik do 1. oktobra 2024. godine.

IZVOR: /komorabih.ba/