Za izlazak iz krize trebat će nam dobra fiskalna politika i investicije

17. April 2020

Ekonomski stručnjaci u BiH izlaz iz trenutne situacije vide u dobroj fiskalnoj politici i investicijama.

Savjetnik premijera Federacije BiH Goran Miraščić za Akta.ba je kazao da moramo biti svjesni ograničenosti djelovanja naše makroekonomske politike ali da se u njima nalaze i rješenja, izlazi iz trenutne situacije, koja neće biti jednostavna.

“Ono što nas čeka kada pandemija prođe jeste razdoblje kad će nam kroz mjere fiskalne politike trebati i investicije.  Jako smo limitirani instrumentima monetarne politike. Međutim ono što imamo jeste da imamo budžet koji se može provesti kako je planirano i imamo fiskalnu politiku. U nastavku će nam trebati potrošnja i maksimalne investicije a sve to da bi za nekih 18 do 24 mjeseca bili na stepenu razvoja prije nego je proglašena pandemija”, kazao je Miraščić.

Kazao je da kad razmotrimo tri oblika makroekonomske politike, monetarnu, fiskalnu i politiku dohodaka jasno je da nam je već monetarna politika ograničena.

“Tu imamo CBBiH koja radi u skladu sa aranžmanom valutnog odobra što nam stvara valutnu stabilnost i to je nešto što u ovom trenutku ne trebamo dirati. Budžet je osnovni instrument fiskalne politike i on je postavljen na realnim osnovama. Ono što možemo garantovati jeste da imamo na raspolaganju 500 miliona u garantnom Fondu za stabilizaciju privrede i  imamo kreditini potencijal pri Razvojnoj banci također u iznosu od 500 miliona KM”, kazao je.

Osvrnuo se i politiku dohodka gdje je riječ o različitim ograničenjima cijena, što je Vlada nedavno i regulisala kako kroz ograničenja cijena u veleprodaji tako i maloprodajnoj mreži.

 

Izvor: Akta.ba