Poziv za posjetu Međunarodnom sajmu hrane i pića Gulfood 2017

24. Januar 2017

Vanjskotrgovinska / Spoljnotrgovinska komora BiH u partnerstvu sa USAID/Sweden FARMA II Projektom organizira posjetu Međunarodnom sajmu hrane i pića „Gulfood“ koji se održava od 26. februara do 02. marta 2017. godine u Dubaiju (Ujedinjeni Arapski Emirati).

Cilj organiziranja ove posjete je podrška bh. kompanijama kako bi ostvarili direktne kontakte sa potencijalnim kupcima i upoznaju se sa poslovnim mogućnostima na tržištu UAE i zemalja Perzijskog zaliva.

Sajam „Gulfood“ u Dubaiju se tradicionalno održava već 25 godina i predstavlja idealno mesto za izvozno orijentisane proizvođače hrane i bezalkoholnih pića, opreme za hotelijerstvo, te pružaoce prehrambenih usluga koji žele da posluju na tržištu Srednjeg Istoka i Južne Azije. Smatra se jednim od najvećih sajmova prehrane i pića u svijetu. Na sajmu je 2016. godine svoje proizvode predstavilo oko 5000 izlagača na oko 120.000 m2 izložbenog prostora. Sajam posjeti blizu 100.000 posjetilaca iz 172 zemlje svijeta. U okviru sajma „Gulfood“ održava se i sajam halal proizvoda na kojem bh. proizvođači koji su svoje proizvode certificarali u skladu sa ovim standardom mogu ponuditi svoje proizvode potencijalnim partnerima.

Polazak privredne delegacije iz Sarajeva predviđen je 25. februara a povratak 28. februara ili 01. marta (ovisno o raspoloživim letovima).

Projekat predviđa učešće 8 do 10 bh. prerađivača mesa peradi, voća, povrća i ljekovitog bilja. Troškove povratne avio karte (Sarajevo-Dubai-Sarajevo) za jednog predstavnika kompanije će snositi organizator posjete dok bi ostale troškove posjete (smještaj, viza i sajamska ulaznica) snosili sami učesnici/kompanije. Pored posjete Sajmu, članovi delegacije će u toku posjete imati razgovore sa konsultantom kojeg će angažovati partnerski USAID projekat, a koji će učesnike savjetovati na koji način nastupiti na ovim tržištima i raditi na eventualnom pronalasku potencijalnih partnera. U slučaju većeg broja prijava, organizatori će izvršiti selekciju učesnika.

Pozivamo sve zainteresirane bh. kompanije iz navedenih sektora da svoje prijave za učešće dostave na priloženom obrascu najkasnije do 26.01.2017. godine na e-mail adresutarik.kovac@komorabih.ba ili fax 033 566 239.

Prijavni obrazac

Izvor: Vanjskotrgovinska komora