Plin u Federaciji BiH jeftiniji od Nove godine

25. Oktobar 2019

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBiH, zatražio je od Uprave “BH-Gasa” da napravi analizu i procjenu s ciljem da od nove godine dođe do smanjenja cijene plina za potrošače u Federaciji, prenosi današnji „Dnevni avaz”.

Džindić želi da bez obzira na to kolika bi moguća korekcija cijene bila, “BH-Gas” u toku sezone grijanja i pozitivnih efekata u potrošnji plina smanji prodajnu cijenu.

Ministar u dopisu navodi da bi umanjivanje cijene plina u toku grijne sezone i s ekološkog aspekta imalo poseban značaj.

“Tačno je, poslao sam dopis da se napravi analiza, jer ima elemenata da se cijena korigira, odnosno da plin bude jeftiniji. Čekam povratnu informaciju da vidim u kojem će to procentu biti kako bi se što prije usvojilo na Vladi. To sam obećao prije nekoliko mjeseci, jer ulazimo u grijnu sezonu i smatram da cijena plina može biti niža – kaže Džindić za „Avaz”.

I iz Uprave „BH-Gasa” potvrdili su ovu informaciju.

Prema riječima Jasmina Salkića, direktora ove državne kompanije, saglasni su da dođe do smanjenja cijene plina prema „Sarajevogasu”, što će značiti nižu cijenu plina prema potrošačima.

” ‘BH-Gas’ je u proteklim danima već napravio djelimične izračune. Iduće sedmice ćemo sve napraviti i pokrenuti proceduru prvo prema Nadzornom odboru ‘BH-Gasa’, a onda dalje. Procent smanjenja utvrdit će se iduće sedmice i bit će započeta procedura korekcije cijene”, kaže Salkić.

Izvor: Akta.ba