Otvoren Sarajevo halal sajam: BiH može biti zlatna kapija za halal tržište

27. Septembar 2018

Glavni grad Bosne i Hercegovine domaćin je međunarodnog sajma halal industrije “Sarajevo halal sajam” koji je danas svečano otvoren u Centru Skenderija.

Tokom svečane ceremonije otvaranja učesnicima Amer Bukvić, predsjednik uprave BBI istako je da ova regija može biti zlatna kapija za ulazak u halal tržište Evrope.

“Možemo postići više kroz regionalnu saradnju zato smo ponosni što imamo predstavnike mnogih zemalja, čak iz Australije”, kazao je Bukvić.

Video linkom iz New Yorka javio se počasni osnivač Sarajevo halal sajma, Mahathir Mohamad, premijer Malezije koji je poručio da će podržavati ovaj događaj i u narednim godinama jer je Malezija lider u halal industriji koja se kontinuirano razvija.

“Potencijal za razvoj je sve veći, a ovaj sajam može postati platforma za velike investicije. Sajam je prilika za lokalne i međunarodne kompanije da posluju zajedno i da uspostave mnoge veze”, kazao je.

Potpredsjednik komore Istanbula Israfil Kuralay istakao je da je sajam primjer kako uspostaviti veze između zemalja. Naglasio je da 1,8 milijardi stanovništva ima potrebu za halal proizvodima među kojima je čak i Brazil koji ima najviše izvoza i uvoza halal proizvoda.

“U Turskoj se bilježi stopostotni rast ovog tržišta, a i BIH mu daje sve veći značaj. Spremni smo za svaku vrstu podrške bh. kompanijama za izlazak na tursko tržište”, poručio je on.

Adem Zolj, premijer Kantona Sarajevo poručio je da je Sarajevo najbolje mjesto za promociju biznisa i da bh. mogućnosti dolaze sve više do izražaja.

Ministar u uredu premijera Malezije Mujahid Yusuf Rawa izrazio je zadovoljstvo zbog organizacije sajma.

“Riječ halal znači dopustivo, ne samo u vjerske svrhe već i u potencijalnim industrijama roba i usluga. Pojam se proširio do pojma onim što danas zovemo zelenim svijetom koji je izazov za sve aktere u halal industriji. Sarajevo može imati vrlo djelotrvornu ulogu u tom proširenju”, poručio je on.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić poželio je dobrodošlicu na sajam koji je okupio proizvođače iz cijelog svijeta.

“Ovaj sajam daje novu dimenziju Sarajevu i ekonomiji koji je poveznica regiona i svijeta i na kojem će se predstaviti svi potencijali naše zemlje”, poručio je Zvizdić, dodajući da sajam ponovo postavlja BiH na mapu svijeta.

“Naša obaveza je da nastavimo sa unapređenjem poslovnog ambijenta, a sajam je odlična prilika za nove investicije. Ukupno halal tržište iznosi nešto više 14 milijardi dolara i želimo  da naši proizvođači budu dio toga”, kazao je on, nadajući se da će sajam otvoriti vrata bh. proizvođačima za nove ugovore i nova tržišta i da će postati tradicionalan.

Reisul-ulema Husein ef. Kavazović istakao je da otvaranje halal tržišta važno ne samo za BIH, već i regiju.

“Svi koji posluju po halal principu treba da sačuvaju zakonitost poslovanja i sigurnih uslova rada. Ne može profit biti uvijek na prvom mjestu”, naglasio je Kavazović.

Inače, sajam je okupio halal proizvođače, distributere i kupce iz cijelog svijeta na jednom mjestu i promovirati aktivizam muslimanskih potrošača. Sajam će također potaknuti susrete proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga s velikim kupcima i distributerima iz Saudijske Arabije, Bahreina, Omana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Malezije i Turske.

Na sajmu će biti održane i panel diskusije o halalu i  važnosti zdrave ishrane u životu.

Tokom tri dana trajanja Sarajevo Halal Fair –a (SHF) 2018 bit će omogućeni susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske i Malezije, Bahreina, Libije, Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Na sajmu će biti predstavljeno više od 90 izlagača, a učesnici Sajma dolaze iz 36 zemalja svijeta.

Prvog dana SHF 2018 učesnici će imati priliku prisustvovati panelu “Halal standardizacija i certifikacija/akreditacija” u okviru koje će panelisti govoriti šta su zapravo halal standardi, procesu provođenja halal standardizacije i značaju halal certifikata.

Drugi panel koji će biti održan prvog dana SHF 2018 posvećen je kvalitetu halal hrane i njenom značaju za zdravlje konzumenata.

Prvog dana održat će se i B2B  sastanci bosanskohercegovačkih i malezijskih kompanija i privrednika iz BiH.

Drugog dana SHF 2018, u petak, 28. septembra/rujna 2018. godine, Sajam će posjetiti  Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

O iskustvu kompanija iz Federacije Bosne i Hercegovine koje su halal certificirale svoju proizvodnju i proizvode govorit će se u okviru info dana Asocijacije halal proizvođača pri Privrednoj/gospodarskoj komori FBiH.

Treći dan SHF 2018, u subotu 29. septembra/rujna 2018. godine, započet će dodjelom nagrada SHF 2018 najuspješnijim učesnicima.

 

Izvor: Akta.ba