Okončana izrada Bijele knjige bankarskog sektora BiH

20. Novembar 2019

Udruženje banaka Bosne i Hercegovine (UBBiH) okončalo je izradu prvog izdanja “Bijele knjige”, koja na studiozan način obrađuje najaktuelnije otvorene teme poslovnog bankarstva u Bosni i Hercegovini.

Po riječima predstavnika izdavača, Bijela knjiga nastala je kao plod intenzivne i široke saradnje svih zainteresiranih segmenata bankarskog sektora, od teoretičara, univerzitetskih profesora, preko istaknutih bankara i radnika u bankarstvu do sektora privrede i građana kao glavnih korisnika bankarskih usluga.

Taj jedinstveni i sadržajem bogati dokument plod je višedecenijskog iskustva i suočavanja s brojnim otvorenim pitanjima koja traže kvalitetne odgovore. Stoga je već najavljen kao istinska praktična pomoć bankarskom sektoru i doprinos uspješnijem praćenju razvojnih trendova.

Kroz jasno markiranje aktuelnih pitanja vezanih za poslovanje banaka, prvenstveni zadatak Bijele knjige je dati relevantne informacije o bankarstvu u Bosni i Hercegovini i potaknuti pozitivna profesionalna razmišljanja o unapređenju bankarskog poslovanja u našoj državi.

Promocija Bijele knjige Udruženja banaka BiH bit će održana 3. decembra ove godine u Sarajevu, a najavljeno je da će skup uvodnim izlaganjima otvoriti guverner Centralne banke BiH Senad Softić i rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH Andrew Jewel.

“Prema najavljenom programu promocije, predstavnici UBBiH predstavit će aktuelni trenutak bankarskog sektora u BiH, te pojasniti smisao Bijele knjige. Pažnju će svakako privući i panel diskusija u kojoj će učestvovati brojni eminentni stručnjaci i predstavnici iz privrede, novinarstva, bankarstva i obrazovanja”, navode iz UBBiH.

Izvor: Akta.ba