Predstavnici “Pozitiv“-a posjetili SOS Dječije selo u Sarajevu

16. Juni 2017
SOS dječije selo posjeta 15.6.2017.

 

Predstavnici Udruženja privrednika “Pozitiv“ jučer su upriličili posjetu i sastanak sa rukovodstvom SOS Dječijeg sela u Sarajevu.

Prof. dr. Fikret Hadžić, predsjednik Udruženja i Amel Duranović, sekretar Udruženja, prezentirali su aktivnosti na kojima Udruženje trenutno radi. Cilj organiziranog sastanka bio je upoznavanje sa aktivnostima SOS Dječijeg sela i njegovim planovima u narednom periodu te uručenje paketića za određeni broj korisnika pred nastupajući Bajram.

Domaćini sastanka, Damir Mahmić, direktor SOS Dječijeg centra Sarajevo i Faris Njemčević, direktor programa, upoznali su predstavnike “Pozitiv“-a sa projektima na kojima radi ovaj dječiji centar.

“SOS dječiji centri su jedna velika svjetska organizacija koja je svoj rad u BiH počela 1994. godine. SOS organizacija u BiH je jedna od najvećih u regionu. Zapošljavamo oko 180 ljudi koji brinu o djeci i mladima u Sarajevu, Gračanici, Goraždu i Mostaru“, kazao je Njemčević i dodao da SOS Dječije selo radi na nekoliko različitih projekata.

“Svakako vrijedi izdvojiti projekte po važnosti u kojem ‘SOS selo’ zauzima centralno mjesto. Ostali projekti su ‘Jačanje porodice’ kroz koji pomažemo mladima u BiH da preventivno djeluju na sprečavanju nasilja u porodici, ‘Rad s mladima’ uzrasta  od 14 do 29 godina gdje mlade pokušavamo pripremiti za tržište rada, ‘Vrtić’ u kojem je smješteno tridesetero djece iz našeg dječijeg centra te šezdesetero druge djece, ‘Centar za rani razvoj’ koji brine o djeci uzrasta novorođenče do 10 godina, gdje Općina Novi Grad Sarajevo finansira rad ovog centra čiji je cilj edukacija roditelja“, dodao je Njemčević.

Mahmić je tokom sastanka istakao načine na koje privredni subjekti mogu pomoći rad SOS dječijeg centra.

“Imamo različitih privrednih subjekata koji kroz različite vrste paketa pomoći koje smo kreirali, pomažu rad našeg Centra. Imamo značajnu podršku od njemačkog SOS fonda iako maksimalno radimo na pripremi različitih projekata koji mogu biti finansirani od lokalnih zajednica, kantona i sl.“, kazao je Mahmić tokom sastanka.

Prof. dr. Hadžić pohvalio je rad SOS Dječijeg centra koji brine o velikom broju mladih u Bosni i Hercegovini.

“Velika je stvar ovo što vi radite i smatram to vrlo važnim za naše društvo“, kazao je prof. dr. Hadžić.

Amel Duranović, sekretar Udruženja, predstavio je aktivnosti na kojima radi Udruženje privrednika “Pozitiv“.

Tokom sastanka dogovorena je još jedna posjeta SOS Dječijem centru Sarajevo tokom koje će biti uručeni paketići za korisnike ovog dječijeg centra.